




Son bir haftadır hastanelere taşınıp duruyorum. Yaşlı teyzem için Çekirge Devlet, dişlerim için de Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni mesken edindim. AKP iktidarının övündüğü en önemli uygulamalardan biri olan özel hastanelerin sigortalılara da açılmasından sonra büyük bir rahatlama görülen Çekirge Devlet Hastanesi’nin tekrar eski yoğunluğuna döndüğünü fark ettim.
Öyle ya herkes az bir fark ödeyerek özel hastanelere koşunca, özellerin özelliği kalmamış, kamu hastanelerinden daha kalabalık hale gelmişti. Gerek bu durum, gerekse fark ücretleri nedeniyle vatandaşlar yeniden kamu hastanelerine dönüş yaptı.
Çekirge Devlet Hastanesi’nin en önemli sorunu da bana kalırsa fiziki mekan… Yetersizlik, kim bilir hastane yönetimine ne sıkıntılar yaşatıyor?
Diş Hastanesi olarak bilinen Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne de ilk kez yolum düştü. Yoğunluğa karşın sistemin tıkır tıkır çalıştığını görmekten dolayı mutlu oldum. Randevu sisteminde aksama söz konusu değil. Birimler arası sevklerde evrak kullanılmadan bilgisayar sistemiyle yürütülen işler zaman başta olmak üzere pek çok kazanç sağlıyor.
Bunlar bir hafta içinde iki hastaneden gözlemim…
Peki ya doktorlar ne diyor? Özellikle seçim sürecinde AKP iktidarının sıklıkla kullandığı sağlık alanında neler oluyor?
Türk Tabipler Birliği “Sağlıkta Hayaller, Yalanlar ve Gerçekler” başlıklı bir rapor hazırlamış.
İktidar partisinin seçim afişlerinde kullandığı “İstediğim hastanede tedavi oluyorum” iddiasının yalan olduğunu savunuyor Türk Tabipler Birliği… Gerçek şöyle anlatılıyor:
“Şimdilerde hepsinde değil ama Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan özel sağlık kurumlarında tedavi olabiliyorlar. Yalnız küçük bir sorun var. Taburcu olurken önlerine konulan milyarlarca liralık faturayı ödeyebilmeleri gerekiyor.”
“Hastanelerde rehin kalma ayıbına son verdik” iddiası da şöyle karşılık buluyor:
“Evet, hastaneler faturayı ödeyemeyen hastaları artık rehin almıyor. Hastaya senet imzalatılıyor. Sonra icra memurları geliyor. Ödeyemeyenlere de hapishane yolu görünüyor.”
“Genel sağlık sigortası çıkardık. Artık herkesin sağlık sigortası var” iddiasının yanıtı da şöyle:
“İşsizlik sigortasından yararlanamayan işsizler, kayıt dışı çalışanlar, primini ödeyemeyen esnaf, sanatkar ve çiftçiler, 18 yaşını dolduran ve çalışmayan kız çocukları genel sağlık sigortasından yararlanamıyor.”
Sağlık sigortasıyla ilgili daha çok ayrıntı var Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı dosyada… Tamamını merak edenler http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/yalanlar-2664.html internet sitesinden okuyabilir.
Son olarak şunu da vurgulamakta fayda var… “18 yaşın altındaki çocuklar için bütün sağlık hizmetleri ücretsiz” iddiasının da yalan olduğu vurgulanıyor. Zira 18 yaşın altında da olsa bütün hastalar katılım payı ve ilave ücret ödemek zorunda… Yeşil kartlı, 65 yaş üstü hastalar bile…