Bursa’nın 30 yıldır hep aynı rüyaya yattığını, dün Yüksel Baysal’ın köşesinde yer verdiği gazete kupürlerinden gördük. Ve ilk kez Bursa’nın termal turizm merkezi olması yolunda bu kadar ciddi adım atıldığını da dün Bursa Valisi Şahabettin Harput gösterdi… Dağyenice Termal Tatil Köyü Projesi’ni tanıtan Vali Harput, mütevazı bir tavırla “Bu benim projem değil, Bursa’nın, Türkiye’nin projesi” dese de, bu kentte bu hedef doğrultusunda bu kadar detaylı bir çalışma yapanı da görmedik doğrusu… 10 bölüm halinde 10 numara proje olmuş…

Bir kere, böyle bir projeyi kağıt üzerinde oluşturmak çok kolay… Alırsınız elinize haritayı, şu alana şunu, bu alana bunu yapalım dersiniz olur biter… Bitmez aslında… Fizibilitesi yapılmış mıdır? Yatırımcıyı cezbedecek koşullar var mıdır? Yatırım gerçekleşse bile pazarlanması mümkün müdür?

Bütün bu sorulara makul ve mantıklı yanıtlar verilmesi gerekmektedir. Projeyi hazırlayanlar elbette bu soruların yanıtlarını vermekteler. 15 bin kişilik bir kasaba, 5 bin kişilik istihdam sağlayacak olan 1.5-2 milyar dolar değerindeki proje, acaba turizm profesyonelleri tarafından nasıl karşılanıyor, ona bakmak lazım.

Bursalı ancak Antalya’da yabancı sermayeli bir turizm grubunun genel müdürlüğünü yapan arkadaşımdan, projeyle ilgili yorumunu istedim. “Olabilirliği var” dedi. Yatırımcı için en önemli unsur teşvik, ki bu da Dağyenice’de sağlanıyor.

“Turizm alanı” ilan edilen toplam bin 6 hektar alanda yapılacak her türlü tesis için turizm teşviği verilecek. Ancak turizm profesyoneli arkadaşım diyor ki, “Bu projeye ilgi gösterecek yatırımcılar yerelden ve de termal turizmde tecrübeli olanlardır.

O nedenle projenin Afyon’daki termal turizmcilere de çok iyi tanıtılması gerekir.”

Şimdiye kadar Arap yatırımcıların geldiği, geleceği söyleniyor hep ama yabancı sermaye konusunda şu ana kadar somut bir şey yok.

Sağlık turizmi yönünden baktığımızda, özellikle Avrupa’da sigorta şirketlerine yönelik ciddi tanıtım faaliyeti yürütülmesi gerektiğini söylüyor arkadaşım…

“1.5-2 milyar dolarlık proje için yüzde 10 civarında tanıtım bütçesinin gözden çıkarılması şart” diyor. “Ancak bu işin başına bir profesyonel koymaları lazım.”

İmar planları İl Özel İdaresi tarafından yapılacak Dağyenice Termal Tatil Köyü Projesi için 2 bin 500 dekar kamulaştırma yapılması, karşılığında tahmini 80 milyon lira bedel ödenmesi öngörülüyor. Projenin, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortak olduğu Jeotermal AŞ tarafından gerçekleştirilebileceği ya da sadece Dağyenice için yeni bir şirket kurulabileceğinden bahsediliyor.

Projeye ilişkin tek handikap ise termal tatil köyünde termal kaynak olmaması!

Daha doğrusu, Dağyenice’de bulunan iki termal su kaynağının 25-26 derecede ve debisinin çok düşük olması… Sıcak su ihtiyacı, 7.5 kilometre mesafedeki kent merkezinden boruyla taşınarak çözülecek…

İlgili yazılar:

Bunlara da bakabilirsiniz...

Yorumlayın