Bursa’nın turizm pazarlamasının “Ne iş olsa yaparım abi” mantığıyla olmayacağını söyleyip duruyoruz hep…
Buna rağmen turizmle ilgili her nutuk, “Tarihi var, dağı var, kaplıcası, denizi var, tekstili, şeftalisi, bıçağı var” diye övünerek başlıyor ama nedense Bursa’ya turist gelmiyor…
Neydi eksiğimiz?
Konaklama tesisi!
Şu anda Bursa’da 13 dolayında otel inşaatı var. Dün, Kültür ve Turizm Bursa İl Müdürü Ahmet Gedik’ten listesini aldım.
“Son iki yılın meyvesi” dediği Turizm Bakanlığı denetimindeki işletme belgeli olanlar Mudanya Yahşibey Konağı, Güzelyalı Otantik Gemi Otel, Uluyol’daki Burçman…
Yatırım belgeli olanlar Mudanya Mütareke Golden, Bursa Baia, İnegöl Park Otel, Gazcılar Caddesi Tuğcu Otel, Çekirge’de Marigold Oba Termal…
Halen inşaat halinde olanlar da, Kükürtlü Bursa Grand Plaza, Mudanya Doğalya, Buttim İbis Otel, Yalova Yolu Bursa Hilton ve Durin Hilton, Nilüfer’de Bursa Crowne Plaza, Zeytinbağı Trilyalı Butik Otel, Kükürtlü Bursa Kozapark, Nilüfer’de temeli yeni atılan Intercontinental…
Say say bitmiyor.
Henüz proje aşamasında olanlar da var. Mesela Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, otobüs işletmesi arsasını turizm yatırımı yapılmak üzere satışa çıkardığını da hatırlayalım.
Bir de yine Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleyle satışı yapılan, işadamı Faik Çelik’in 14 milyon liraya satın aldığı 14 dönümlük yer var.
Proje-plan aşamasında olanları bir yana bırakırsak, belgeye dökülmüş ve Turizm Bakanlığı’nın kayıtlarına girmiş olanların toplam oda sayısı bin 390… Yatak sayısı da 2 bin 819…
Daha önce Uludağ dahil Bursa genelindeki 54 tesiste toplam 3 bin 575 oda, 7 bin 413 yatak vardı. Yenileri de ekleyin 10 bini biraz geçiyor.
Turizm yatırımcısının önü bir açıldı, pir açıldı anlaşıldığı üzere…
Ancak belediye tarafından Faik Çelik’e satılan arsa ile ilgili bir sorun çıkmıştı. Bursaray Genişleme Alanı’ndaki arsa, Erdem Saker’in başkanlığı döneminde bu amaçla kamulaştırılmıştı.
Yer sahiplerinin dava açması durumunda –ki en doğal hakları– satış iptal edilebilir, bu yatırımın önü kesilmiş olurdu.
Bildiğimiz kadarıyla yargıya başvuran olmadı.
Muhtemelen arsasını Bursaray Genişleme Alanı için feda eden vatandaşlardan küçük parsel sahipleri, en büyük parsel sahibinin dava açmasını bekliyordur. Büyük ve güçlü olan dava açsın kazansın ki, kendilerine de yol olsun, cesaret alsınlar…
Ne küçüğü, ne büyüğü, bildiğimiz kadarıyla kimse yargıya gitmedi şimdiye kadar…
Bana kalırsa, bu yatırımın önünü kesecek yer sahipleri huzura çağrılıp, “Bakın arkadaşlar, güzel Bursamız için güzel bir turizm yatırımı yapılacak. Dava açıp da bunu engellemek istemezsiniz herhalde… Tabii ki en doğal hakkınız, açabilirsiniz de… Ancak biz de sizinle olan ilişkilerimizi gözden geçiririz” demeliler!
Ne denmeliymiş?
“İlişkilerimizi gözden geçiririz!”
Bundan daha anlamlı bir mesaj olabilir mi?
Düşünsenize, kamu hizmeti için arsanızı devlete veriyorsunuz… Devlet de yıllar sonra orasını bir işadamına satıyor, otel yapsın diye…
Böyle bir durumda hakkınızı almak için yargıya başvurmuyorsanız eğer, bazı makamlardan “ilişkilerimizi gözden geçiririz” mesajını almış olmalısınız!