Uzun zamandan beri yedekte tuttuğum yazı konularından biri, Orhangazi yerel basınıyla ilgiliydi. İlçedeki gazete sayısının çokluğu, aralarındaki rekabet dikkat çekiciydi.
Gazete sahip ve yöneticileriyle yazı kadrolarının yüksek niteliği, kamuoyuna karşı sorumlulukları övgüye değerdi.
Nitekim Üçüncü Göz Gazetesi İmtiyaz Sahibi, aynı zamanda Orhangazi Gençliği Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı olan İrfan Aydın’ın ilçenin geleceğini belirleyecek önemli bir çalışmaya imza atması, bu sorumluluğun en önemli göstergesiydi.
Neydi bu çalışma?
Orhangazililerde yakın zamanda bir kaygı oluşmuştu. Kaynağı, Bursa Büyükşehir sınırlarının olası genişlemesi durumunda ilçelerinin “merkez ilçe” durumuna düşmesiydi.
Bu iyi mi olurdu, kötü mü?
İyi olur diyen pek yoktu.
Kafalar karışıktı. O nedenle konuşmak, artıyı eksiyi tartışmak gerekti.
İrfan Aydın başkanlığındaki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi ve Orhangazi Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarıyla görüştüler.
İki soru vardı:
Orhangazi, Bursa’nın merkez ilçesi olursa ne kazanır, ne kaybeder?
Yalova’ya bağlanırsa, avantaj ve dezavantajları ne olur?
Osmanlı Padişahı Orhan Bey tarafından 1362 yılında Pazarköy adıyla kurulan ve o yıllarda İznik’e bağlı bulunan, 1893’te de Bursa’nın ilçesi olan Orhangazi için 117 yıl sonra yeni bir yol ayrımı daha ortaya çıkmıştı.
Çünkü Bursa’nın merkez ilçesi olmak işlerine gelmiyor, Orhangazi Belediye Başkanı İsmail Tartar’a göre “Yalova’ya bağlanmak” daha cazip geliyordu.
Ama ilçenin ortalama düşüncesi, mevcut durumun korunmasından yanaydı.
Yalova cephesinden bakıldığında, Başkan Tartar’ın yaklaşımı sevindiriciydi. Tartar’ın “Yalova bizim için önemli alternatif” sözü, Yalova’da sevinçle karşılanmıştı.
Oysa Yalova’nın derdi başkaydı.
Yakın tarihte İstanbul’un ilçesiyken il yapılan ve küçük bir alana sıkışıp kalan Yalova, Orhangazi’nin bağlanmasıyla kendine yeni sanayi alanı yaratma derdindeydi.
Nitekim bu niyet, Yalova gazetelerinin sayfalarına yansıdı:
“Orhangazi özellikle sanayi bölgesi konusunda sıkıntılar yaşayan Yalova açısından nefes almayı sağlayacak önemli bir konumda. Sanayi kuruluşlarının yoğun olarak yer aldığı ilçe, sanayi yatırımları için yer bulmakta sıkıntı çeken Yalova’nın da önünü açacak bir niteliğe sahip.”
Niyet oldukça açık… Yalova, Orhangazi’yi “sanayi arsası” olarak görüyor.
Peki Orhangazi sanayi açısından ne kadar uygun?
Asil Çelik, Cargill, Döktaş, Bamesa Çelik, Ormo gibi devlerin yanında onlarca tesisin bulunduğu ilçe öyle sanıldığı gibi sanayi arsası değildir…
“İnsan diksen, yetişir” diyerek abartabileceğimiz verimliliğiyle topraklarını ve dahası İznik Gölü’nü heder etmek istemiyorsak eğer, Yalova ve Orhangazi’de bu işi körükleyenleri engellemeliyiz Bursa olarak…
Ama öncelikle siyaset kurumunun, kafalardaki “Yalova alternatifi”ni ortadan kaldırmak için Orhangazililere şu sözü vermesi gerekiyor:
“Orhangazi Bursa’nın ilçesidir. Öyle kalacaktır.”