Kentin çeşitli noktalarında yer alan reklam tabelalarındaki afişleri görünce nedense heyecana kapıldım. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen ücretsiz meslek edindirme kurslarına heyecanlanmam şundan… Memlekette işsizlik var, işsizlerin çoğunun mesleği yok. Mesleği olmayan birinin iş bulması da hayli zor… Çünkü “ne iş olsa yaparım” mantığı tedavülden kalktı. Kısacası heyecanım işsizler, mesleksizler adına…

…da, bu heyecanı kaç kişi yaşıyor acaba diye merak ettim. Aradım sordum. Dediler ki, 23 meslek dalı var. Her meslekte kontenjan 20 kursiyerle sınırlı…

Olsun!

“Kaç bin başvuru var?” diye sordum…

Ne bini? Bir bin bile değilmiş… Dün saat 16.00 itibariyle başvuru sayısının 628 olduğunu öğrenince hayal kırıklığına uğradım. Heyecanım yerini üzüntüye bıraktı.

* * *

Sac metal kalıp ve makine tasarımı, CNC, freze ve sac şekillendirme, plastik enjeksiyon operatörlükleri, CAD CAM, boya baskı, desen tasarım, jakarlı ve armürlü dokuma kumaş desinatörlüğü, moda, konfeksiyon kalıp, tekstil desen tasarımcılığı, otomasyon sistemleri, satış, pazarlama ve ön muhasebe, otel resepsiyonculuğu, kuaförlük, web tasarımı ve yazılım uzmanlığı alanlarında düzenlenen ücretsiz meslek edindirme ve geliştirme kursları 1.5 ile 6 ay arasında sürecekmiş. Meslek edindirme kursları gündüz, geliştirmeler gece yapılacakmış. CNC sac şekillendirme ve plastik enjeksiyon operatörlükleri için en az ilköğretim mezunu olmak yeterli. Diğer branşlarda ise en az lise ve dengi okul mezuniyeti şartı var. Yaş sınırlaması ise 18-35…

20 kişilik kontenjanlarla alınacak toplam kursiyer sayısı 460… 30 Eylül’de son başvurular alındıktan sonra kursiyerler sınavdan geçirilerek elenecek.

* * *

Dönüyorum yine hayal kırıklığına…

BTSO BUTGEM’in ücretsiz kurs afişlerinde “Tek kuruş ödemeden meslek sahibi olun” mesajı dikkat çekiyor. Bu mesaja karşın başvuru sayısının bini bile bulmaması şaşırtıcı…

Aslında şaşırtmamalı… Bugün herhangi bir devlet kurumuna bir eleman alınacak olsa, binlerce kişi kapıya yığılır. Devlet kapısı, fazla yorulmadan maaşın garantilendiği yer olarak görülür. Ama bir meslek sahibi olup da üreterek, alın teri dökerek para kazanmak zor gelir nedense…

Pek çok sanayici ve işadamından duyuyoruz ki, meslek sahibi ara eleman bulmakta güçlük çekiyorlar. Şirketlerin insan kaynakları servislerinde pek çok iş başvuru formu var ama ne yazık ki işe yaramıyor.

Bana kalırsa bu kurslardan belge alacak kişilerin iş aramasına, arasa bile birisinin selamını götürmesine, bir dayıya gerek bırakmayacak!

GÜNÜN DÖRTLÜĞÜ

Değil yan gelip yatma devri

İşsiz gezenin dönüyor nevri

Meslek öğrenin, ter dökün

Akıllı olun, davranmayın fevri

Ayrıca bakınız:

Etiketler:
 

Yoruma kapalıdır