“Bizim Ceyhun” yaptı gene yapacağını… Bir “Bursa damadı” olarak, Bursa evlatlarının yapmadığı, yapamadığı, belki de kimsenin aklının ucundan bile geçirmediği bir şey yaptı, Operatör Doktor Ceyhun İrgil… Eski Bursa ailelerinden 50 kişiyi bir araya topladı, eski fotoğraflar perdeye yansıtıldı ve yüzyıl öncesinden, anneannelerden, babaannelerden, dedelerden, büyük dedelerden anılar anlatıldı.
Kimi o fotoğraflarda bir yakınını gördü, kimi de unuttuğu hatıraları tazeleyip duygulandı. Hep birlikte tahmin yürüterek geçmişte kalmış bir mekanın neresi olduğu kestirilmeye çalışıldı. Buluşmanın gerçekleştiği Büyükşehir Belediyesi Doburca Sosyal Tesislerinin salonu, adeta bir zaman tüneline dönüştü önceki akşam…
Kimler yoktu ki?
Hulusi Tığlıoğlu, Cengiz Devletkuşu, Ender Uzer, Selçuk Yücel, Cengiz Okçal, Yalçın Oğuz, İrfan İşgör, Şukufe Gökçen, Haluk Bükümcü, Ersin Berent, Murat Kuter, Yüce Doruk, Murat Dursunoğlu, Belgin Gençoğlu, Şenol Dolar, Mehmet Cengiz, Feyha Duraner, Cüneyt Pekman, Afif Antel, Cevdet Akçakoca, Oryal Kahraman, Feridun Malcıoğlu, Fikren Alakoç, Kemal Türkün, Gündoğdu Kuşçuoğlu, Enis Aloy, Necdet Yağlıkçıoğlu, Cevat Batıca, Rıza Aydın, Mutlu Uraz, Erkan Aldatmaz…
Büyükşehir Belediye başkanı Recep Altepe ile birlikte belediyeci mimarlar da vardı. Recep Demirhan, Osman Ayradilli, Turgay Erdem ve Metin Tunçel, mimar olarak bugün Bursa’nın imar yönünden geleceğine yön veren isimlerdi. İrgil’in şakayla karışık söylediği gibi, fotoğraflardaki eski Bursa’yı görüp, bugün kentle ilgili verecekleri kararlarda daha dikkatli davranmaları için davet edilmişlerdi.
* * *
Gecede hafızalarda canlanan anılar arasında 60 yıl öncesinden bir itiraf da vardı.
60 yıl öncesinin valisi Haşim İşcan’ın, Atatürk Caddesi genişletilirken engel olarak karşılarına çıkan iki çınar ağacını kentin ileri gelenlerine bir gece operasyonuyla nasıl kestirdiğiydi bu itiraf… “Benim haberim yok, görmedim, duymadım. Bir gece kaldırıverin çınarları” demiş Haşim İşcan ve çınarlar yok eidlmiş…
O Haşim İşcan ki, açtığı caddeler nedeniyle yine kentin ileri gelenleri tarafından “Babasının tayyarelerini indirecek galiba” diyerek eleştirilmiş. O eleştirenler de sonradan hayıflanmışlar “Bizler ne kadar dar görüşlüymüşüz!” diye…
* * *
O geceye katılanlar arasında Heykel’de idam izleyenler de vardı. Ticaret Borsası Başkanı Rıza Aydın, idam edilen birinin cesedinin çöp kamyonuna konulup götürüldüğüne tanık olmuş… Ama Heykel’deki idamlardan hiç fotoğraf yok…
Sadece fotoğraf da değil… Eski belgeler de vardı anılar arasında… Efemera adı verilen günlük yaşama dair ıvır zıvırlar da toplanıyordu ama o akşam gösterilen iki belge, Reisicumhur İsmet İnönü’nün imzasını taşıyordu. 1941’de bugünkü Atatürk Stadyumu için alan açılması, 15 Ağustos 1942 tarihli belge de Yunuseli Tayyare Meydanı’nın genişletilmesi talimatını içeriyordu. Bu iki belge de, havaalanı ve stadyum konusundaki çalışmaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe’yi gururlandırdı muhtemelen…
* * *
Eski Bursalı ailelerin temsilcilerini bir araya toplayarak önemli bir iş yaptı Dr. İrgil… Bu çabasının bir sergi ve sonunda bir kitap olarak ortaya çıkması kaçınılmaz elbette… Merakla bekleyeceğiz o kitabı…