Bir süre öncesine kadar Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin başkanlığını yapan Mümin Ceyhan’ın, yaşadığı kent Bursa’ya ve ülkesine karşı duyduğu sosyal sorumluluğu, arasanız çok fazla kimsede bulamazsınız.

Geçtiğimiz yıl nisan ayında kaybettiğimiz Yılmaz Akkılıç’ın ölümünden bir-birbuçuk ay sonra kafasında çakan kıvılcımla çıktığı yolda, müthiş bir eser ortaya çıkardı Mümin Ceyhan

O eserin adı, Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi

Akkılıç’ın eseri olan 4 ciltlik Bursa Ansiklopedisi’nin ortaya çıkmasında da büyük katkısı vardı Ceyhan’ın…

Üzerinde taşıdığı sosyal ve kültürel sorumluluğun yükünü kaldırmamıştı Bursa Ansiklopedisi… Daha geniş kapsamlı, sadece Bursa’yı konu alan yayınların, belgelerin, efemeraların, yani gündelik yaşama ilişkin geçici belgeler olarak adlandırabileceğimiz her şeyin yer aldığı bir kütüphane oluşturmalıydı.

Nitekim, jeoloji yüksek mühendisi gelini Aslıhan Ceyhan işe koyuldu. Bursa, İstanbul, Ankara’da ne kadar kütüphane varsa hepsini gezdi, taradı ve Bursa’ya ait ne varsa kopyasını aldı getirdi.

Nitekim 3 bin 500 civarında eser ve belge toplandı, tasniflendi, ciltlendi. Yakında araştırmacıların hizmetine açılıyor.

Ne zaman?

12 Mart 2011 günü…

Yani tam bir ay sonra…

Mümin Ceyhan, açılış davetiyesini bir aydan daha uzun bir süre önce gönderdi. Alışık değiliz toplum olarak bir ay öncesinden davetlere…

O nedenle açılışı bugün sanıyorduk. Dün işyerine uğramamız iyi olmuş. Yoksa bugün Görükle Ünikent öğrenci evlerinde kütüphane arayacaktık.

Daveti erken göndermesinin nedeni de, altındaki “önemli not”ta yazılı.

“Açılışa çiçek yerine, Bursa ile ilgili elinizde, kitaplığınızda ne varsa toplayın getirin” mesajıydı bu… Davetiye bir ay öncesinden gönderilerek, kütüphaneye katkı sunacaklara da zaman tanınmıştı aslında…

* * *

Mümin Ceyhan ile kütüphane üzerine söyleşirken, Aslıhan Ceyhan da geldi. Nasıl bir çalışma yürüttüğünü anlattı. Aslıhan Ceyhan Bursalı değil ama kısa sürede yaptığı Bursa yayını araştırmaları nedeniyle Bursalılardan daha çok biliyor Bursa’yı…

Mümin Ceyhan, “Yer altında, yer üstünde, ne kadar kitapçı varsa hepsi tarandı. Sivil toplum örgütlerin süreli yayınları, belediyelerin bastırdığı kitaplar toplandı. İnebey Kütüphanesi’ndeki salnameler (il yıllıkları) alındı. Şimdi Şehir Kütüphanesi’ndeki bin-bin beş yüz ciltlik kadı sicillerini almaya çalışıyoruz” diyor.

Ceyhan’ın sahibi olduğu Temsa Elektrik Üretim Limited Şirketi’nin sosyal sorumluluk projesi olarak, hatırı sayılır bir bütçe ayırmışlar bu işe ve kütüphane 24 saat açık kalacakmış.

Özetle;

Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi, Bursa’ya dair ne varsa bulunabilecek bir bilgi hazinesi olacak…

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır