Hastanelerin tek çatı altında toplanması, isteyenin özel sağlık kuruluşlarına da başvurabiliyor olması Türkiye’de bu alanda atılmış önemli adımlardan biri… Özel sağlık kuruluşlarının kapıları, sosyal güvenceye sahip her hastaya ardına kadar açılınca, kamu hastanelerinde büyük bir rahatlama gözlenmişti. Oysa bugün kamu hastanelerinde yoğunluk, eskisinden farksız…

Geçenlerde Çekirge Devlet Hastanesi’nin koridorlarında, poliklinik kapılarında gördüğüm yığılmanın nedenini Başhekim Dr. Mustafa Tümay’a sordum. Kısaca “Hastanemizin kalitesinden” diye yanıtladı.

Bir özel sağlık kuruluşunun yetkilisine sordum, “Sevk zincirinin sağlıklı çalışmamasından” dedi.

Bu kadar değil elbette… Birinci kademe sağlık hizmetinin, yani aile hekimliği müessesesinin zorunlu tutulmaması da büyük etken… Bir başka neden de hekime erişim sayısının artmış olması… Yıl içinde hekime başvuru ortalaması kişi başına 2 iken 6’ya çıkmış durumda…

Diğer taraftan özel sağlık kuruluşlarına bakıyorsunuz, oralarda da yoğunluk var.

Öyleyse sorun, sağlık tesislerinin yetersizliğinde…

Bursa Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı tarafından Haziran 2011’de yayınlanan “Yataklı Sağlık Tesisleri Planlama Rehberi”nden yola çıkarak, Bursa’nın sağlık alanındaki sorunlarının artarak süreceği yargısına ulaşmış…

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’yi 29 Sağlık Hizmeti Bölgesine ayırmış durumda… Bursa, Yalova, Çanakkale ve Balıkesir 19. Sağlık Hizmet Bölgesi’nde yer alıyor. Pala’ya göre, Türkiye genelinde halen 25 olan on bin kişiye düşen yatak sayısı planlamanın uygulanması ile birlikte 29’a yükselecek ama 19. bölgede bugün 24 olan sayı değişmeyecek…

“Bursa’nın suçu nedir?” diye sormuş Pala ve devam etmiş:

“Rapora göre Bursa il planlaması sonucunda, bugün için ilde bulunan Sağlık Bakanlığı’na ait mevcut 4.548 yatak kapasitesi 3.792’ye düşmektedir. 19. bölgenin tümüne hizmet sunması için Bursa il merkezinde planlanan hastaneler de (200 yataklı Onkoloji Hastanesi, 200 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 100 yataklı Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi ve 200 yataklı Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi) bu yataklara eklenecek olsa bile Bursa’daki kamuya ait toplam yatak sayısı 4.492’ye ulaşarak bugünkü yatak sayısından bile düşük kalacaktır.”

Pala’nın da son sözünde dediği gibi Bursa, sağlık alanında daha fazlasını hak ediyor. Bu çerçevede, Sağlık Bakanlığı’nın bu planlamayı yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Bunun için de görev seçilmişlere düşüyor.

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yoruma kapalıdır