Resmi olarak eğitimli işsizlik oranının yüzde 20 civarında olduğu ülkemizde, mühendislik eğitimi alan her dört kişiden birinin ya farklı mesleklerde çalıştığı ya da işsiz olduğu biliniyor. Yine resmi rakamlara göre genel işsizlik oranının yüzde 10’un altına indiği söyleniyor.

Bursa’ya ilişkin işsizlik verileri ise İşkur İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta açıklandı. 2010 yılında yüzde 10.5, temmuz sonu itibariyle de 2011’de 9.1 olarak gerçekleşmiş…

İşkur, işsizlik ödeneği başvurularıyla, ödeme yapılan kişi sayılarını da vermiş… Bu sayılara baktığımızda 2 milyon nüfuslu Bursa’nın sorunu pek de büyük değil… Her ay 2 bin 200 ile 2 bin 500 civarında işsizlik ödeneği başvurusu yapılıyormuş, aktif işsizlik ödeneği alanların sayısı da bin 200 ile bin 400 aralığındaymış…

Bu veriler doğrudur elbette… Özellikle eğitimli işsizlerin çokluğunun “iş/ücret beğenmeme”den kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Eğitimli ya da eğitimsiz kadın işsizleri yaratan neden de taciz!

Geçenlerde işsiz bir kadının, “iş bulamıyorum” yakınmasını dinledim. Mesleği de vardı oysa… Maliye okumuştu. Derdi ücret de değildi. Daha görüşme sırasında vazgeçiyordu iş istemekten… Nedenini de şöyle açıklıyordu:

“Görüştüğüm işyeri yetkililerinin çoğu gözlerime değil, başka yerlerime bakıyor!”

* * *

Diğer işsizlerde ise “nitelik” sorunu olduğu açık… Oysa hep vurgulanan, “ara eleman” konusunda sıkıntı yaşıyor ülke… Teknolojinin gelişimiyle birlikte pek çok yeni meslek türemiş durumda… Bu meslekler için eleman bulmak mümkün değil…

Diyeceğimiz o ki;

Kıytırık pek çok üniversite durmadan mühendis mezun ediyor ve onların pek çoğu işsiz kalıyor da, makinenin, tezgahın başına geçecek adam yetişmiyor/yetiştirilmiyor bu ülkede…

Nitelikli bir eğitim sürecinden geçmiş, dünyayı bilen, başka ülkelerdeki meslektaşları kadar donanımlı mühendislere ihtiyacımız var elbette… “Dört-beş sene gel git, al diplomayı, bilmem ne mühendisisin” demekle olmuyor.

Memleketteki işgücünün niteliğini yükselttiğimizde, 2012 yılı ocak ayı için yüzde 3 zam yapılan asgari ücret gibi “utanç nedeni” de ortadan kalkar kanaatindeyiz.

 

 

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Etiketler:
 

Yorumlayın