Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO)’da ortaya çıkan yolsuzlukla ilgili beklenen dava açıldı. Dış ticaret servisince TIR’lar için TOBB adına tahsilatı yapılan A.TR ve Eur.med dolaşım belgesi bedellerine karşılık 2009-2012 yılları arasında kesilen bin 332 adet makbuzun usulsüz iptal edildiği saptandı.
Bu yolla odanın 473 bin 979 lira zarar uğratıldığı olayla ilgili olarak oda personelinden Gökhan Mahmut Aksoy, Mesut Saray ve Mecit Yelkovan “zincirleme şekilde zimmet”; BTSO Başkanı Celal Sönmez ve başkan yardımcısı Mahmut Yılmaz “görevi ihmal”; hesapları inceleme ve bütçe komisyonu üyeleri Erdem Tuna, İlhan Yeşilova, Altuğ Gencer, Cemal Erdoğan, Ertan Atan, Mehmet Özen ve Alper Gürsoy ile yönetim kurulu sayman üyesi Tahir Yılmaz, başkan yardımcısı Ali Hazır, genel sekreter Nihat Balkan ise “denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmak” suçlamasıyla Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.
* * *
Basın ve Memur Suçları Soruşturma Bürosu’ncahazırlanan 11 sayfalık iddianameye yansıyan ifadelere bakacak olursak;
“Zincirleme şekilde zimmet” suçlamasıyla yargılanacak olanlardan dış ticaret memuru Gökhan Mahmut Aksoy, zimmetine para geçirmediğini, varlıklı bir ailenin ferdi olduğunu söylüyor. Olay ortaya çıktığında suçlamayı ailesinin de kabul etmediğini, bu nedenle önlerine konulan 580 bin lira civarında parayı BTSO’ya yatırdıklarını anlatıyor. Aksoy, “Aslında ortada ne zimmet vardır ne de kaybolan belge. Sisteme hata girişleri düzeltme yetkisi sadece Mecit Yelkovan’da vardır. Mecit Yelkovan isterse sistemde düzeltme veya oynama yapabilir” diyor.
Servis şefi Mecit Yelkovan’ın savunması ise “Ben kesinlikle makbuzlara iptal yapmış değilim. Makbuzların iptalinden, paraların zimmete geçirilmesinden haberim yok” şeklinde..
Veznedar Mesut Saray ise makbuz iptallerinin telefonda verilen bilgiyle yapıldığını, arkadaşlarına güvendiği için telefonla bildirilen iptal taleplerini yerine getirdiğini belirterek “Ben kesinlikle zimmetime para geçirmedim. Bir gün kasa fazla çıkınca geriye dönük inceleme sonunda bu durum ortaya çıkmıştır” diye ifade veriyor.
* * *
Tahmin edileceği gibi başta BTSO Başkanı Celal Sönmez olmak üzere, “görevi ihmal” ve “denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmak” suçlaması yöneltilen tüm sanıklar haklarındaki iddiayı reddediyor.
Sönmez, savunmasında özetle “Odamıza her gün binlerce evrak gelir, otuz bini aşkın üyemiz vardır ve dolayısıyla şahsi olarak intikal ettirilmemiş bir yolsuzluk olayını tespit etmem düşünülemez. Denetim görevini ihmal suçunun da oluşmadığı kanaatindeyim, bu nedenle atılı suçlamayı kabul etmiyorum” diyor.
Türk Ceza Kanunu, zimmet suçuna 5 yıldan 12 yıla; Görevi ihmale 1 yıldan 3 yıla; Denetim görevini ihmal ederek zimmet veya irtikaba neden olmaya da 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
—DÖRT DÖRTLÜK—
Yediysen nane, araştırırlar donu
İhsan’a çıkar dört dörtlük konu
Tasalanma, yırtarsın bir şekilde
Dayın varsa mutlu olur sonu