Bursalı sanayicileri 2009 yılında vuran ve sadece BTSO OSB’ye 32 milyon 369 bin liraya patlayan öncü BOTAŞ depreminin artçı sarsıntısı 5 Haziran 2012 tarihinde gerçekleşti. Bu kez fatura 9 milyon lira! Açalım konuyu.. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ)’ın Bursa’daki doğalgaz dağıtım şirketi Bursagaz’ı özelleştirmesinden sonra, serbest tüketicilerden “taşıma bedeli” adı altında bedel almaya başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 27 Ocak 2004 tarihinde taşıma bedeli üst sınırını bir metreküp için 22,778 lira olarak belirledi. 27 Eylül 2004 tarihinde bu bedel 8,786 liraya düşürüldü. Bursagaz, EPDK kararlarının iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. Yürütmenin durdurulmasına gerek görmeyen Danıştay, 3 yıl sonra 23 Ocak 2007 tarihinde kurul kararlarını iptal etti.
Bunun üzerine EPDK taraflara, ilk karardaki taşıma bedeline ilişkin hükümlerin uygulanması gerektiğini bildirdi. Böylece Bursagaz 2004-2006 yılları arasındaki doğalgaz taşıma fark bedellerini BOTAŞ’a olan borçlarından mahsup etti.
Bu kez BOTAŞ, Bursagaz’ın yolunu açan EPDK kararının iptali için Danıştay’a başvurdu. Bu arada BOTAŞ, Bursagaz’ın mahsup ettiği fark bedellerini serbest tüketiciler Bursa OSB, DOSAB, NOSAB, GÜSAB, BPO B Plas ile BURBEST’ten tahsil yoluna gitti.
BTSO OSB’ye 24.1, DOSAB’a 16.2, Gürsu OSB’ye 1.2 milyon ve NOSAB’a da 295 bin lira taşıma fark bedeli faturası gönderildi. Dayanak olarak da Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun gösterildi.
Depremin etkisi Eskişehir OSB’ye de 12 milyon liraya patladı. BOTAŞ’ın EPDK kararı aleyhine açtığı davaya Eskişehir OSB müdahil olmak istedi, reddedildi.
Ödeme emrine karşı bütün doğalgaz kullanıcıları Ankara idare mahkemelerinde ayrı ayrı dava açtılar. İzlenen yol, bölgelerin hukukçu ve mali müşavirlerinden oluşan heyetlerce belirlendi. Davalardan beşi reddedildi ve iki yıldır Danıştay’da temyizde. NOSAB ve BPO B PLAS’ın davaları da Danıştay’da ancak yetki sorunu var.
* * *
Bu hengamede BTSO OSB’nin hesaplarına haciz konuldu. 24.1 milyon lira olan fark bedeli, 2010 yılında ihtirazi kayıt düşülerek gecikme zammıyla birlikte 32 milyon 369 bin lira olarak ödendi. Para çıkışmadığı için 29 bin metrekare sanayi arsası yaklaşık 12 milyon liraya satıldı. DOSAB ise ödemesini kredi kullanarak yaptı. Her iki bölgede de yatırımlar, bu bedeller nedeniyle askıya alındı.
BTSO OSB’ye 5 Haziran 2012 tarihinde gelen ikinci ödeme emri ise 2007 yılının Ocak-Eylül dönemini kapsıyor. Fatura bu kez 8 milyon 970 bin lira.
Bu faturada da aynı tuzağa düşülmeyecektir büyük olasılıkla..
Ancak, sanayi bölgelerinin BOTAŞ’ın ödeme emrine karşı dava açmamış olmaları, idare mahkemelerinin ana ret gerekçesi..
Eğer sanayicilerden bazıları tam da buradan tutup OSB’lerin o dönemdeki yöneticilerinin üzerine giderse vay onların haline!
* * *
BOTAŞ depreminin bir başka boyutu da şöyle:
İlk aşamada Botaş, borçtan düşülen fark bedelini geri almak için Bursagaz’a ödeme emri gönderdi. Bursagaz itiraz etti, reddedildi. Danıştay da onayladı. Bu karar BTSO OSB’nin dava dosyasına iliştirildi.
Bundan dolayı Botaş’ın fark bedellerini Bursagaz’dan tahsil edebileceğine inanılıyor.
Olur mu, bekleyip göreceğiz.
—DÖRT DÖRTLÜK—
Patladı boru, doğalgaz kokuyor
Sanayici mahkemelere koşuyor
Sesini çıkarsa, siyasi irade çözecek ama
Herkes gibi sinmiş, çok korkuyor