Türkiye İstatistik Kurumu, geçenlerde çöple ilgili 2010 yılı istatistiklerini yayınladı. 2 bin 950 belediyeden alınan anket sonuçlarına göre, Türkiye genelinde belediye alanlarında yaşayanların kişi başına çöp üretimi 1.14 kilogram iken Bursa’da 0,87 kilogram…

Belediyelerin bir yılda topladığı atık miktarının toplam 25 milyon ton olması dikkat çekici… Oldukça büyük rakam… Bu kadar miktar atığı depolamak için yer bulabilmek, özellikle büyükşehirlerde problem…

Bursa’nın ne kadar hızlı büyüdüğünü, çöplük alanlarına bakarak da görebiliriz. Demirtaş’taki çöplüğün dolup da, üstünün toprakla örtülmesinden sonra Hamitler’de yeni çöp alanı oluşturulmasının üzerinden geçse geçse 20 yıl geçmiştir. Bugün Hamitler bile kentin neredeyse göbeğinde kaldı. Üstüne üstlük Hamitler çöp depolama alanının hemen dibine TOKİ konutları dikildi ve Yenikent Mahallesi oldu.

Oysa Hamitler Çöplüğü olarak bildiğimiz ve 30 yıllığına projelendirilen 83 hektarlık alanın 43 hektarlık bölümü inşa edilmiş durumda. Şimdiye kadar da 8 milyon 189 bin ton çöp depolanmış. Burasının 2025 yılına kadar kullanılması öngörülüyor.

Çöplüğün çevresi yerleşime açılıp, binlerce nüfusa “çöp kokulu yaşam alanı” yaratılırken, o alanın 2025’e kadar kullanılacak olması akla pek yatmıyor.

Tamam, çöplerin üzeri örtülüyor. Ama belli bir alanda yeterli doluluk sağlanıp üzeri örtülünceye kadar kokusu dağları aşıyor.

Kısacası Hamitler’de bir yanlışlık var ama neyse…

Biraz daha uzağa bakalım… Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hamitler’den sonra kullanılacak çöp depolama alanını belirlemiş durumda… 25 binlik imar planlarında Çaylı-Konaklı mevkisinde alan tespiti yapılmış… Fakat burasının çöp depolama alanına uygun olup olmadığına dair çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) henüz yapılmamış…

İşin bir başka tarafı da çöpün değerini bilmememiz. Çöpten elde edilen kompost, -ki usulüne uygun hazırlanmış kompostun, hayvan gübresinden daha zengin organik madde içerdiği biliniyor- üretimi ve kullanımı konusunda Türkiye’nin Avrupa’ya göre çok müsrif olduğu ortaya çıkıyor.

Zira ülkemizde toplam kompost tesisi sayısı 5… Yıllık kapasite de 556 bin ton… Bu tesislere 216 bin ton çöp geliyor, 134 bin tonu kompostlanıyor. Ortaya çıkan kompost miktarı ise 38 bin ton…

Tarımın gözden çıkarıldığı bir ülkede, “çöpleri kompost yapalım da üreticimiz gübre olarak kullansın” diye düşünen yok elbette…

En kolay yol nedir? Gömmek!

Gömün…

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Etiketler:
 

Yorumlayın