Osmangazi Kaymakamlığı Tüketici Sorunları 2. Hakem Heyeti, BUSKİ’nin su fiyatlarında uyguladığı kademeli ücretlendirmeyi iptal kararı verdi. Bu bir haber… Hem de önemli haber… Bursa’da yaşayan herkesi ilgilendiren, manşet haber… Bir makaleye böyle haberle başlandığında, yorumun da hakkını vermek gerek.
Vereceğiz elbette… Ancak önce haberin ayrıntılarını aktaralım. Hüdavendigar Mahallesi’nde oturan 5 çocuklu Yusuf Kılınç adlı vatandaş, Osmangazi Kaymakamlığı Tüketici Sorunları 2. Hakem Heyeti’ne başvurarak, BUSKİ’nin ocak ayında gönderdiği su faturasına itiraz etti. Kılınç’ın 11 Ocak 2010 tarihli su faturasında göre aylık kullanımı 21 metreküptü… Oysa BUSKİ’nin kademeli fiyat tarifesine göre ilk 10 metreküp tüketim için 1,98 TL/metreküp, 10 metreküpü geçince de 3,76 TL/metreküp uygulanıyordu. Kılınç’ın 5 çocuğu vardı ve 7 nüfuslu aile olması nedeniyle kademeli fiyatlandırmanın abone başına değil, kişi başına olması gerektiğini veya kademeli ücretlendirmenin iptal edilerek mağduriyetini giderilmesini talep etti.
BUSKİ’nin, yıllar önce kentte yaşanan susuzluk nedeniyle vatandaşları su tasarrufuna zorlamak amacıyla başlattığı uygulama, sonraki yıllarda “gelir kaynağı”na dönüşünce aynen devam etti. Hatta kurumun hakem heyetine gönderdiği savunmada da, bunun bir gelir kaynağı olduğu ifade edildi. Ancak, yaklaşık 600 bin abonesi bulunan BUSKİ’nin kademeli fiyatlandırmasından etkilenen abone sayısının 90 bin civarında olduğu kaydedildi.
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, şikayeti ve savunmayı inceleyerek kararını verdi.
Kademeli ücretlendirme abone başına yapıldığında, kalabalık aileler için mağduriyet oluşturuyordu. Kişi başı günlük su ihtiyacı 80 litre olarak hesap edildiğinde, 4 kişilik bir ailenin aylık tüketimi 10 metreküpü geçmezdi. Ancak aile fert sayısı arttıkça geçebileceği, bunun da kademeli ücretlendirmede eşitsizliğe sebebiyet vereceği açıktı. Oysa yasaya göre, tüketicinin aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttı. Bu nedenle tüketici haklıydı ve kademeli ücretlendirmenin iptali gerekmekteydi. Nitekim bu doğrultuda karar verildi. Karara, Tüketici Mahkemesi’nde itiraz yolu açık elbette…
* * *
Şimdi gelelim haberin yorumuna…
Sayın Başbakan, 3 derken 5 çocuk yapın demeye başladı ya… Alın işte 5 çocuklu Yusuf Kılınç…
Ne yapsın?
Bir kere;
5 çocuğa ulaşmanın da su faturası yönünden maliyeti yüksek, 5 çocuk olduktan sonra da! Hadi bakalım çıkın işin içinden!
ben de bu konuda mağdurum.evde iki ya da 3 kişi olsanız misafirleriniz gelse.ya da memleketinizden aileniz yanınıza gelse ve daha çok su tüketseniz ne olacak.bu haksızlığa bir son verilmeli.sakarya da da aynısı uygulanıyor.bu haksızlıktır.