Girişimcilik, ülkemizde olması gereken düzeyde değil. Bazı toplumlar bu konuda yüksek başarı gösterirken, biz hala yaş olarak yolun yarısına gelmiş insanlara girişimciliği öğretmeye çalışıyoruz. Oysa girişimcilik, doğrudan toplumsal kültürle ilintili.. Türk insanının girişimciliğini körelten önemli sebepler, hepimiz biliyoruz ki toplumsal kültürden kaynaklanmakta..

Ne dedi büyüklerimiz bize:

“Aman yavrum başımıza icat çıkarmayın!”

“Eski köye yeni adet getirmeyin!”

Hele kadınların, erkek egemen toplumsal kültürün dayattığı “karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin” felsefesiyle ekonomik ve sosyal yaşamdan uzaklaştırılması, çocuk ve gençlere “Sen bilmezsin, beceremezsin, cahilsin!” yaklaşımı, 21. yüzyılda insanına girişimcilik dersi veren bizleri gülünç duruma düşürüyor.

Gülünç duruma düşüyoruz diye girişimciliği teşvik etmekten, insanımızı eğitmekten geri durmayacağız elbette..

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Kadın Girişimciler Kurulu, bu konuda politikalar geliştiriyor, kadın girişimcilere eğitim veriyor, kapasitelerini geliştirmelerini ve fikirlerini yaşama geçirmelerini destekliyor.

TOBB’un bu yöndeki çalışması ticaret ve sanayi odaları aracılığıyla tüm ülkeye yaygınlaştırılmış durumda..

 

* * *

 

Örneğin bugün Bursa AB Bilgi Merkezi tarafından, Avrupa Birliği Bakanlığı, Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ve Bursa Kadın Girişimciler Kurulu işbirliği ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) “Kadın Girişimcilerde AB Algısı ve Kadın Girişimciliğinin Önündeki Engeller” semineri düzenleniyor.

BTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek “Türkiye’de kadın girişimciliği”;

Garanti Bankası Yılın Kadın Girişimcisi Ödülü sahibi ve Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Nurcan Özdemir “Kadın girişimciliğinin önündeki engeller ve başarılı kadın girişimci örneği”;

Yine kurul üyelerinden Serap Sayar “Kadın girişimciliğinin desteklenmesi”;

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği Kurucu Başkanı Selma Çetinkaya Türker “Kadın istihdamı ve kadın girişimciliği”;

Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı AB İşleri Uzman Yardımcısı Sinem İçöz de “Kadın dernekleri ve kadın girişimcilere yönelik AB mali destekleri” konusunda katılımcıları bilgilendirecek.

 

* * *

 

Zaten girişimci olan kadınların kendi tecrübelerini birbirlerine aktarmaları, mevcut potansiyeli geliştirmeye yarar. Ancak girişimci sayısının artırılması, özellikle de kadın girişimcilerin önündeki engellerin kaldırılması, kadının statüsünün yükseltilmesiyle mümkün.. Bunun için de “eğitim şart!”

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır