Kadınların rekabeti, erkekler arasındaki rekabetten daha çetin, bilmeyen yoktur. Kendileri de derler ki, “kadınların süslenmesi, kıyafetlerine gösterdiği özen birbirleriyle rekabetten kaynaklanıyor.” Hele ki iş dünyasında olanların rekabeti daha bir başka..
Bursa kadın iş dünyası yarın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu’nun il ve ilçelerdeki temsilcilerini seçecek. Bursa İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun başkanı Emine Örnek, göreve yeniden aday.. Selma Çetinkaya da, başkanlık için Emine Örnek ile rekabet halinde..
Örnek, kreşten liseye kadar adını taşıyan özel eğitim kurumlarının kurucusu.. İş başarısı tartışılmaz..
Çetinkaya ise insan kaynakları şirketi sahibi ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği’nin kurucu başkanı..
148 kişiden oluşan Bursa Kadın Girişimciler Meclisi üyeleriyle tek tek temas kurarak destek istediler düne kadar.. Bugün ise 148 kadın girişimci, yönetimi belirlemek için oy kullanacak.
15 kişilik yönetimin 7’si BTSO bünyesinden, biri Ticaret Borsası’ndan, 7’si ilçelerden olacak. 15 kişiye BTSO Genel Sekreteri ile yönetim kurulundan bir üye eklenecek. Kurul, toplamda 17 kişiye çıkacak.
* * *
Konunun dışında olanların sorusu şöyledir mutlaka:
“Eee ne olacak?”
Yönetimdekiler, kadın girişimcilerin en cevval olanları elbette. İşte onlar ve komisyonlarında görevlendirecekleri kadınlar, Türkiye genelinde düzenlenen toplantı ve seminerlerde, girişimci kadın ruhunun ön plana çıkmasına, var olanların cesaretini artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor.
Birkaç toplantılarını izledim. Konuşmacı olarak kürsü ya da sahneye çıkanların başarı öyküleri -ki yüzeysel anlatmalarına rağmen- müthiş etkileyici..
Biliyoruz ki Türk toplumunda kadın olmak, zorun da ötesinde.. Böylesi zorlukların içinde başarılı olmak, mucizevi bir durum..
Ellerini öpmek gerekiyor hepsinin..
Parantez;
Kadın girişimcilerin yaşadığı süreç, genç girişimcilerde de yaşanıyor. Aynı sayıda girişimci, aynı sayıda yönetici seçecek bugün..
BÜTÇE 26.3 MİLYON LİRA
Yaptırdığı okullarla eğitime katkılardan ötürü Cumhurbaşkanlığı’nın onur madalyasına sahip olan BTSO’nun 2013 bütçesi 26.3 milyon lira olarak belirlendi. Bütçe, 25 Aralık tarihinde BTSO Meclisi’nin onayına sunulacak. Bütçe, 2012’ye göre hemen hemen aynı..
BTSO’nun 2013 aidatları ise taban 100, tavan 420 lira.. Ayrıca üyeler, vergiye esas kazançları üzerinden odaya binde 5 oranında munzam aidat da ödüyor.
BTSO’nun halen 33 bin civarında üyesi var. Bunların 22 bin 500 kadarı aktif. 11 bine yakın üyelik askıda..
BTSO Genel Sekreteri Nihat Balkan, yaşanan bir sıkıntıyı dile getiriyor:
Vergi dairesinden ilişik kesmekle, işyeri faaliyeti sonlanmıyor. Ticaret Sicil’den de kaydın düşürülmesi gerekiyor. 11 bine yakın üyeliğin askıda olmasının nedeni, bu işlemin yapılmamış olmasından..
—DÖRT DÖRTLÜK—
Başarının sırrı maharette
Kazanmak için ticarette
Olmalısın hep aynı hararette
İnsanlığı kaybetmeden surette