Bir kadın avukatın, hakkında haciz işlemi yapılan bir borçlu tarafından tabancayla vurulmasının ardından “Toplumsal iflas” başlığı altında kaleme aldığımız yazı üzerine, Milli Savunma ve Milli Eğitim eski bakanlarından CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan aradı. Hem son yıllarda açılan icra dosyaları, hem karşılıksız çeklerle bazı veriler iletti.

Veriler, TBMM’de Tayan’ın soru önergelerine verilen yanıtlardan çıkmış..

Çek Yasası’ndaki değişiklikten sonra karşılıksız çeklerde artış olup olmadığını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya sormuş.

Artış oranı, “Karşılıksız çekte hapis cezası kalkınca olacağı buydu” dedirtiyor. Oran yüzde 117.. Mahkemeler tarafından yasaklama kararı alınan çek sayısındaki artışın da ciddiyetine dikkat çekiyor Tayan..

“Ekonomik suça ekonomik ceza anlayışı ile Çek Yasası’nda bu yıl yapılan değişiklik ile karşılıksız çek suçu işleyenler tahliye edilmiştir ancak piyasada çekle alışveriş artarken, çeklerin karşılıksız çıkması ticareti olumsuz etkilemektedir. Çekin borçlusu ile alacaklısı dışında çek karnesi veren bankaların tamamen devre dışı kalması, çek ile ilgili sorunların çözümü ve ticaretin güvenli gelişimine engel olmaktadır. Çek konusu tüm taraflara sorumluluk getirecek şekilde ele alınmalıdır.”

 

Ticaret yapanlar

korku içinde

 

Bursa Kapalıçarşı’da, sanayi sitelerinde esnaf ve kobi ölçeğinde olan arkadaşlarımız var. Zaman zaman uğrayıp bir çay içimi sürede nabızlarını yokluyoruz. Ticarette var olan risk oranının, Çek Yasası’ndaki değişiklikle ikiye katlandığını söylüyorlar. “Sağlamlığından endişe ettiğin müşteriden çek alma” diyorsun, yanıtları hazır:

“Sen almazsa öbürü alıyor. Rekabet var! Çarkı döndürmek için artan riski de göze alıp mal vermek zorundasın. Mümkün olduğunca ince eleyip sık dokusak da dönenler oluyor.”

 

17 milyon hanede

12 milyon borçlu

 

Yine Tayan’ın soru önergesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in verdiği yanıt gösteriyor ki, ülke insanı gırtlağına kadar borç içinde..

Adalet Bakanlığı verilerine göre 2007’de 11, 2008’de 13 ve 2009’da ise 17 milyon olan icra takip dosyalarına son iki yılda yaklaşık 12 milyon dosya daha eklenmiş..

Türkiye’de var olan 17 milyon haneden 12 milyon hanenin borçlu ve icralık olduğunu vurguluyor Turhan Tayan ve şöyle diyor:

“Son yıllarda uygulanan yanlış ekonomik politikalar gelir dağılımında büyük adaletsizlik yaratmış, vatandaş aşırı ölçüde borçlanmış ve borçlarını ödeyemez hale getirilmiştir. Bu AKP iktidarının yarattığı bir tablodur. Yazılı soru önergemizi yanıtlayan Adalet Bakanı Ergin, bu rakamların sosyoekonomik yorumunu yapmaktan kaçınmıştır.”

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır