Çocuk soruyor haliyle: “Baba neden Küçükkumla, Büyükkumla’dan daha büyük?” Şundan dolayı evlat: Türkiye’de tatil anlayışı henüz yerleşmemişken, buralar kıyıdakiler balıkçı, içerdekiler de çiftçi köyleriydi. Büyükkumla hemen denizin kenarında kayalıklar üzerinde, Küçükkumla ise daha içerideydi. Bölgenin en güzel sahil bandı Küçükkumla’ya aitti. Ancak köylülere göre denize yakın yerler daha değersizdi. Kendi tabirleriyle bataklıktı! O nedenle miras bölüşümlerinde o yerler hep kız çocuklarına bırakıldı.

Ne zaman ki Türkiye’de “sayfiye” anlayışı yerleşmeye başladı. Küçükkumla’nın o bataklıkları birden değerlendi. Küçükkumla sahilini Bursa dışından Eskişehir ve Ankaralılar keşfetti.. Ve damatlar köşeyi döndü!

* * *

Eskişehir ve Ankaralılar epey önce terketmeye başlamış Küçükkumla’yı. Hele 1999 depreminden sonra daire fiyatları dip yapınca, yazlıkçı profilinde büyük değişim yaşanmış, kültürel çöküntü oluşmuş.

Tarihini derinlemesine incelemesek de, Kumla adının kumdan geldiğini anlamamak olanaksız. İşte o Kumla’nın kumsalına beldenin en son belediye başkanı Eşref Güre döneminde yaptırılan beton dolguları anlamlandırabilmek olanaksız. Zaten o beton dolgular denizin gazabına uğramış durumda. Çökmüş betonların çirkinliğini görmek istemez kimse!

İki dönem öncesine kadar, kapatılan Küçükkumla Belediyesi eliyle verilen hizmetler, hep yerleşik köy nüfusuna orantılı ödenekler nedeniyle yetersiz kalmış. Belediye kapatılıp Gemlik ve Büyükşehir belediyelerinin sorumluluğuna verilen Küçükkumla’da, hem yerleşik halk, hem de tatilciler için pek de değişen bir şey olmamış.

Büyükşehir dönemiyle birlikte Küçükkumla’da yapılan tek gözle görülür iş, İskele Meydanı’ndaki metruk binanın yıkılarak alanın meydana dahil edilmesi olmuş..

Küçükkumlalılar bugün de belediye hizmetlerinin yetersizliğinden yakınıyor. Ulaşım büyük sorun. Çevre temizlik vergileri ile su bedellerinin yüksekliği, yazlıkçı tarifesinden olduğu için cep yakıyor. Temizlik ona keza. Kumla sahilinin simgesi haline gelmiş yunuslar, yosun tutmuş durumda. Sahildeki köpek sürüleri, yürüyüş yapanları korkutuyor. Küçükkumla adeta köpekler yurdu olmuş!

Beldenin jandarma denetiminden alınarak polis kontrolüne verilmiş olması, geçmişte yaşanan asayiş olaylarının önünü almış görünüyor. Ama yinelemekte yarar var. Küçükkumla artık nezih, temiz, huzur dolu bir tatil beldesi değil..

Büyükşehir Belediyesi’nin, Mudanya’ya hizmet yağdırırken, Küçükkumla’ya ilgi göstermemesi manidar. Hadi Gemlik Belediye Başkanı CHP’dendi. O gitti ve şimdiki başkan AKP’li.. Küçükkumla’ya hizmet için ne bekleniyor ki?

Aryıca, sorumluluğundaki alanlara hizmette yetişemeyen Büyükşehir Belediyesi sınırlarının il geneline çıkarılması nasıl bir sonuç doğurur, tahmin edin hele..

 

—DÖRT DÖRTLÜK—

Bugünkü konumuz sayfiye
Bakın gene bulduk kafiye
Yazlıkçılar çok şikayetçi
Kumla’ya yazıyorlar mersiye

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır