Bursa’nın böğrüne saplanan “kentsel dönüşüm hançeri” Doğanbey’le ilgili kaç yazı yazdık kim bilir. Yine yazıyoruz, çünkü mağduriyet bitmedi, bitecek gibi de görünmüyor. Hak sahipleri baktılar ki çözüm gelmiyor, artık işi eyleme döktüler: “Ya evlerimizi verin ya da biz almaya geliyoruz!”

* * *

Doğanbey mağdurlarının psikolojisini anlamak zor değil.

Yıl 1988’di. Ailemin Gemlik’te, güç koşullarda ödemesini yaptığı kooperatif dairesi zamanında teslim edilmemiş, elektriği ve suyu bağlanmamış, pek çok eksiği olan evi resmen işgal etmiştik. Kirada oturuyorduk ve bıçak kemiğe dayanmıştı!

Hatta müteahhidin adamları tarafından tartaklanmış, ancak direnerek evimizde kalmayı başarmıştık.

Doğanbey mağdurlarının eylemi, zaman tünelinde gerilere götürdü.. Yoksa amaç, devletin bir kurumunun aksayan uygulamasından ötürü mağdur halkı kışkırtmak değil!

Şu da bir gerçek ki, hak istemeden, direnmeden alınmıyor!

Kafayı takıp intihar edecek duruma gelmektense, sokağa çıkıp slogan atmak evladır! Yalnız, hem söylemde hem de harekette dozu iyi ayarlamak gerekir ki, ayarlanamadığı takdirde polis copuyla tanışmak, yerlerde sürüklenmek de var.

* * *

İşte isyanın, yazıya dökülmüş hali. Yazan, Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yer alan Tayakadın Mahallesi’nin muhtarı Eroğlu Gül..

Muhtar Gül, “Bu projeye, belediye ve TOKİ’ye güvenerek gözü kapalı imza attık. 18 ayda teslim denen dairelerimize 5.5 yıl olmasına rağmen girememenin maddi ve manevi sıkıntısını yaşıyoruz” diyor.

Gül’ün siteminde en büyük pay, sorunun çözümü yönünde ilgisiz kaldıklarını iddia ettiği iktidar partisi milletvekillerine ait..

Şöyle diyor, Muhtar Gül:

“Hak ve adaletten bahsediliyor ama proje başında sözleşme imzalanmasına rağmen Sayın Recep Altepe’nin (Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı) hataları örtülmek için TOKİ’nin dokunulmazlığı ortaya atılarak tamamı bizim aleyhimize olan yeni ve yasal olmayan sözleşmeler hazırlanarak, sözde hak sahiplerinin yanında gibi görünen rant avcıları aracılığıyla, imzalanmazsa evlerimize giremeyeceğimiz bilgisi yayılıyor! Sözleşmelere şerh koyma hakkımız varken asla buna izin verilmiyor.”

* * *

Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi artık kangrene dönüştü. Kesip atma şansı yok. Tek yol tedavi. Zarar bile söz konusu olsa TOKİ’nin göze alıp, bu işi temizlemesi gerekiyor..

Olaylar büyümeden, yeni intiharlar olmadan!..

 

—DÖRT DÖRTLÜK—
Kim kalmış ki dünyada, herkes fani
Oruç tutuyor Allah için O’na kani
Ramazan manisiz olmaz değil mi yani
Yazdık böylece davulcuya da mani

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır