Oku(ma)!

03/04/2012, YENİ DÖNEM,

Çarpıcı çelişkiyi vatandaş ne kadar fark ediyor acaba? Televizyonlarda yayınlanan kamu spotunda, bir genç kızın okuma azmi, ekonomik sıkıntı çeken babasının çabası ve mutlu sonla biten hikaye dudak titretiyor doğrusu… Spotun hiçbir yerinde ne dini, ne de siyasal mesaj var. Spot, bir süre önce “dindar gençlik istiyorum” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kızların okula gönderilmesi çağrısıyla sona eriyor.

Kızlar elbette okumalı… Fakat dindar gençlik isteniyorsa, bu kamu spotunda neden, özellikle kadınlarda dindarlığın simgesi haline getirilen türban kullanılmıyor?

Kanımca kullanılmasında hiç sakınca yok. Zira 4+4+4 eğitim sistemiyle niyet çok açık bir şekilde ortaya konmuşken, bu tarz spotlarla amaç ne ola ki?

O da belli aslında… AKP’yi merkez sağın tek partisi haline getirmek!

* * *

TÜİK dün, kitap basımıyla ilgili 2011 yılı istatistiklerini açıkladı. Geçen yıl 39 bin 247 kitap basılmış…

İçerik dağılımına baktığımızda, 13 bin 891’i edebiyat ve retorik üzerine… 13 bin 395’i de sosyal bilimlerle ilgili… Bu sayıları görünce heyecanlanıyor insan… Basılı materyallerin toplam sayısının 176 milyon 439 bin 551 olduğunu görünce heyecan daha da artıyor.

Dinsel içerikli kitap sayısı ise 2 bin 715… Siyasal iktidarın uygulamalarını dikkate alarak, dinsel içerikli yayın sayısının azlığı şaşırtıcı elbette… Üstelik edebiyat ve sosyal bilimlerle ilgili yayın çokluğu, ülke insanının kitaba olan ilgisinin arttığına ilişkin umut veriyor…

* * *

O kadar da umutlanmayın… Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nun internet sitesinde yer alan kitap okuma alışkanlıklarıyla ilgili istatistikler, umudu bir anda yerle bir ediyor. Hangi yılın araştırmasıdır belli değil ama Türkiye’de düzenli kitap okuma alışkanlığı oranı binde bir…

Aynı kaynaktan başka bir veri:

Ayda bir kitap okuyan öğretmenlerin oranı yüzde 5… Beş yıllık süreçte öğretmenlerin yüzde 75’lik bir kısmı hiç kitap okumamış!

BM İnsani Gelişim Raporu’na göre kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sırada… Yılda bir Japon ortalama 25, bir İsviçreli ortalama 10, bir Fransız ortalama 7 kitap okurken, Türkiye’de 6 kişiye yılda 1 kitap düşüyor.

Ne acı değil mi?

* * *

Tablo böyleyken, Bursa’da Nilüfer Belediyesi kütüphane açıyor!

Akkılıç Kütüphanesi, Çocuk Kütüphanesi, Üçevler Kütüphanesi’nden sonra belediye, Nazım Hikmet’in adını taşıyan kültür merkezinde Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesini açtı.

(Buradan sonrası ironidir!!!)

Sadede gelelim… Mustafa Bozbey sonunu hazırlıyor!

Nilüfer’in seçmen yapısı günden güne değişiyor. Dolayısıyla kütüphane açarak seçmeni mutlu edemeyeceğini bilmiyor olmalı Bozbey!

Kömür dağıtsın kömür!

Hem doğalgaza, elektriğe de büyük zam yapılmışken halk desteği artar!

 

GÜNÜN DÖRTLÜĞÜ

 

Elektriğe, doğalgaza zam

Oranı duysanız muazzam

Böyle buyurdu sadrazam

Sorun yok, halk muntazam

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

 

Yorumlayın