Türkiye’de sivil toplum örgütlenmesinin zayıflığından hep söz ederiz. Bir aralar Dernekler İl Müdürlüğü’nden Bursa’daki dernek sayılarını ve daha çok hangi amaçla kurulduklarını öğrenmiştim. Ortaya çıkan tablo ilginçti.. Birinci sırada cami yaptırma ve yaşatma, ikinci sırada hemşeri dernekleri vardı..
Bu iki veri, Türkiye’deki sivil toplum örgütlenmesinden ne anladığımızı ortaya koyması açısından çok önemliydi..
Biliyoruz ki sivil toplum örgütleri, demokrasinin olmazsa olmaz ayaklarından biri.. Laf olsun diye, birkaç kişi bir araya toplansın diye dernek kurmanın bir anlamı yoktu. Sivil toplum örgütü olacaksa, RUMELİSİAD gibi olmalıydı!
Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği, düzenlediği Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi ile Bursa STÖ’leri içinde farklı olduğunu gösterdi. RUMELİSİAD, bu hafta sonu Türkiye dahil 12 Balkan ülkesinin ekonomi bakanlarını, bürokratlarını, sanayici ve işadamlarını Bursa’da buluşturuyor.
* * *
Bu projenin çıkış noktası, Balkan Savaşları’nın 100. yıldönümü… Ancak RUMELİSİAD yönetici ve üyelerinin şimdiye kadar bu söylemi hiç kullanmamaları dikkat çekici..
Neden peki?
Çünkü “savaş” kelimesini artık literatürden, hafızalardan çıkarmak ve yerine “barış” kelimesini ikame etmek gerekiyordu. Zira geçmişte savaştıklarımız bugün iş ortağımızdı, bugün değilse bile yarın olabilirdi. Ulusların bütün mücadelesi refah içinde yaşamaya yönelikti. Barış ortamında üretmek, karşılıklı ticaret yapmak gerekiyordu.
Bu da yetmezdi aslında.. Geçmişte aynı topraklarda yaşadığımız uluslarla ekonomik, sosyal ve kültürel köprüler kurulmayacak da kimle kurulacaktı ki?
* * *
Balkan ülkelerinin kolaj yapılmış fotoğrafına baktığımızda, RUMELİSİAD’çıların kullanmaktan özenle kaçındığı, hem de çok yakın zamanda yaşanmış savaşların izlerini, yarattığı yoksullukları görüyoruz.
Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgarisan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan…
Komünizmden kapitalist düzene geçişin yarattığı “sudan çıkmış balık” durumu görülüyor pek çoğunda.. Sınai teknolojileri eski, işsizlik oranı yüzde 40’ın üzerinde olan var. Ortalamayı alacak olursak, en iyimser ihtimalle yüzde 15..
..ve çoğu sattığından çok alıyor.
Bu çerçeveden baktığımızda Balkan ülkeleri, Türkiye için devasa bir pazar.. Türkiye için baş belası cari açığı düşürmenin de tek çaresi de ihracat..
Bu nedenle RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi, Balkan ülkelerinin makus talihini değiştirecek bir zemin yaratacağa benziyor.
—DÖRT DÖRTLÜK—
Edinelim ortak bir ülkü
Çalışalım, giyelim kürkü
Refaha erince uluslar
Söyleyelim birlikte türkü