Son yıllarda gazetecilik mesleğinde de büyük bir erozyon yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Basın üzerindeki iktidar baskısını, yayın politikalarının geldiği noktadan çok iyi anlarken, Anadolu basınının durumunun daha da vahim olduğunu gözlüyoruz. Yaşamları, Basın İlan Kurumu aracılığıyla devletin vereceği resmi ilanlara bağlı olan yerel gazeteler, iktidar baskısını adeta iliklerine kadar hissediyor.
Öyle ki, Anadolu illerinde Basın İlan Kurumu’nun görevini yapan valilik basın müdürleri, gazetelerdeki haber-fotoğraf dengesine dahi karışıyor.
Başta yıpranma payı olmak üzere gazetecilerin sahip olduğu pek çok hak ellerinden alınmışken, gazetecilikle ilgisi olmadığı halde aklına esen gazete yayınlamaya başlamışken ve daha pek çok sorun yaşanıyorken gazetecilerin yaptığına bakın siz!
Türkiye genelindeki gazeteci cemiyetleriyle derneklerinin bağlı olduğu Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun (TGF) genel kurulu tam anlamıyla ibret tablosuydu.
Yazılarında, söylemlerinde hukukun üstünlüğünden, demokrasiden bahseden TGF yönetimi, genel kurul öncesi ve sırasındaki uygulamalarıyla basın ve demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçti.
Ne mi oldu?
Rakibi Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı karşısında 11 oyla yeniden seçilen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ve yönetimi, önce kimselere duyurmadan, kağıt üzerinde genel kurul yaptı. Bu genel kurulda tüzük değiştirilerek, bütün cemiyetlerin delege sayısı 4 olarak belirlenirken, TGF yönetiminin 11 üyesi doğal delege sayıldı! Böylece İzmir, başkan ve genel sekreteri dahil edince 6 oy kullanmış oldu!
Bu durumda cemiyetlerin genel kurullarını toplayıp delegelerini bu tüzüğe göre seçmeleri gerekiyordu. 3 cemiyet yapmadığı için temsil hakkını kaybetti. Genel kurulunu yaptığı halde, üstelik genel kurula katılanların onda birinden çok fazla üyenin verdiği önergeye rağmen yasalar çiğnenerek 4 cemiyete de oy kullandırılmadı.
Yetmedi, delege listesi de seçime 2 gün kala, mesai saati bittikten sonra açıklandı. Ve Nuri Kolaylı başkanlığındaki liste seçimi 11 oy farkla kaybetti.
11 doğal delege, 11 oy fark!
Hukuka aykırı yapılan tüzük değişikliği zaten yargıdaydı. Genel kuruldaki hukuksuzluklar da üzerine adeta tüy dikti.
İşin ilginç yanı, genel kurulda divan başkanlığı görevinde yine bir Bursalının olmasıydı. Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, divanda, yasalara aykırı tutum ve davranışlarıyla genel kurulun defalarca gerilmesine yol açtı.
Peki, şimdi ne olacak?
Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kolaylı, bir taraftan tüzük değişikliğine ilişkin yargı kararını beklerken, diğer yandan da 40 cemiyetin yaptığı ortak açıklamada ifade edildiği gibi, 7 cemiyetin delegelerinin de oy kullanabileceği demokratik bir genel kurul yapılmasını bekliyor.
Olmazsa; antidemokratik, hukuksuz oyunu yine hukuk yoluyla bozmak için boş durmayacağı kesin…