Balkan Savaşları’nın 100. yıldönümü.. Fakat “savaş” kelimesinin telaffuzu bile, Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerinin geliştirilmesi için yürütülen çalışmalara sekte vuracak önemde.. Bu nedenle bahsettiğimiz coğrafyanın en can yakıcı olayının 100. yıldönümü etkinlikleri düzenlenirken “Büyük Balkan Göçü” deniyor.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Türk varlığının yoğun olarak bulunduğu ülkelerde yeterli etkinliği gösteremeyen Türkiye, oynaması gereken rolü yeni yeni sahiplenmeye başladı. Balkan ülkeleriyle ticaretin artmasının yanı sıra Türkiye, “Evladı Fatihan” olarak adlandırılan Müslüman toplulukları dini açıdan besliyor, yıkık dökük Osmanlı eserlerini yeniden ayağa kaldırarak Türk varlığını yaşatmaya çalışıyor.

Hakkını teslim etmek gerekir ki, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde Balkanlar’a uzatmaya başladığı el, karşı tarafta büyük bir coşkuyla karşılanıyor. Hem Altepe’nin, hem de şimdiki Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın sürdürdüğü Balkan ülkelerine yönelik faaliyetlerin, orada yaşayan Müslümanlara büyük moral verdiği kesin..

Balkan ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi karşılıklı ticaretle olduğu kadar, eğitimle de mümkün.. Ancak ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu alanı kontrolsüz ya da kontrolü başka ülkelerde olan güçlere kaptırmış durumda..

* * *

Geçenlerde Uludağ Üniversitesi ile ilgili kaleme aldığımız yazı üzerine, Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek ile sohbet olanağı bulduk bir davet sırasında..

Bursa’da açılan Teknik Üniversite ve vakıf üniversitesinden başladık, Uludağ Üniversitesi’nin stratejik planından söz ettik.

Rektör Dilek, stratejik plan dahilinde Büyük Balkan Göçü olgusuna işaret ederek, Uludağ Üniversitesi’nin Balkan ülkelerinden öğrenci alacağını söyledi. Alınacak öğrencilerin sınavlarını bizzat Uludağ Üniversitesi yapacakmış.

50 bin öğrencisi bulunan Uludağ Üniversitesi’nin Balkan ülkelerinden almayı planladığı öğrenci sayısı 500.. Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Balkan ülkeleriyle ikili anlaşmalar yaparak, özel burs olanakları yaratarak Uludağ Üniversitesi’nin cazibesini artıracaklarını söylüyor.

Şimdiye kadar başka ülkelerden öğrencileri oldu Uludağ Üniversitesi’nin ancak bu boyutta bir atak hiç olmamıştı. Başarılırsa ki, başarılmayacak bir olay değil, hem Uludağ Üniversitesi, hem Bursa, hem Türkiye, hem de öğrencilerin geleceği ülkelere büyük yarar sağlayacak.

Ayrıca bakınız:

  • Üniversite rekabetiÜniversite rekabeti Rekabet, her alanda yakıcı bir unsur.. Koşullarına ayak uyduramayan yanıyor, yok […]
  • Biz gideriz ormana!Biz gideriz ormana! “Baltalar elimizde, uzun ip belimizde, biz gideriz ormana hey ormana!” şarkısıyla […]
  • Altepe ve Dündar’a şok hapis cezası! Van depremiyle birlikte yapı güvenliği, ülke gündeminin birinci maddesi haline geldi. […]
  • Kerteriz! Bugün elimde iki farklı konu var. Sadece birine odaklanmam gerekiyor ki, derli toplu bir […]

Yoruma kapalıdır