Bursa iş dünyası ve bürokrasisi haftaya çok hızlı başladı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın pazartesi günü gerçekleştirilen, gelir ve kurumlar vergisi ile ihracat şampiyonlarının ödüllendirildiği “Ekonomiye Değer Katanlar 2012” ödül töreni; ertesi gün aynı saatlere denk gelen iki önemli etkinlik.. Biri, Bursa’nın turizm potansiyelini harekete geçirmeye yönelik çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen Arap Ligi Turizm Örgütü Bursa Ana Destinasyonu Tanıtımı.. Diğeri Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu YEPSAN adlı fabrikanın, kısa adı TUSAŞ olan Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ ile uçak, helikopter, tank, top gibi askeri araçlara yedek parça üretmesiyle ilgili sözleşme imzalaması..
* * *
Sonuncudan başlayalım.
YEPSAN fabrikasının sahipleri, yedek parça işinin çıraklığından geliyorlar. Kayapa’daki tesislerine, dün imzalanan sözleşmeyle birlikte 20 milyon liralık ek yatırım yapacaklar. Bu, sadece fabrika sahiplerinin kazanması anlamına gelmiyor. Bursa kazanacak!
Fabrika ortaklarının nereli olduklarını sormadım. Önemi de yok zaten. Ancak ortaklardan birine ait öyle çok da lüks olmayan bir otomobilin arkasında yeşil-beyaz renkli küçük bir yastık görmekten nasıl mutlu oldum anlatamam..
Tören öncesi işçilerle sohbet ettik. 200 kişi çalışıyormuş fabrikada.. İşçi memnun. TUSAŞ’ın YEPSAN’la imzaladığı sözleşme, belki de çalışan sayısının ikiye katlanması demek. Buna sevinilmez de, neye sevinilir ki?
* * *
2013 Bursa Ana Destinasyonu ile ilgili programı izleyemedik. Fakat bu konuda söyleyecek sözümüz yok değil. Kaldı ki defaatle ifade ettik; Şahabettin Harput Bursa Valisi oluncaya kadar bu kentte turizm öylesine dar kapsamlı bir sektördü ki.. Harput’un bu konudaki çabaları sayesinde vizyonu genişledi.
İyi şeyler olacak.. Öyle görünüyor.
* * *
Hafta başına dönelim. BTSO’daki ödül törenini izledik. Daha doğrusu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 1 saat 25 dakika süren konuşmasını dinledik. Bu kadar uzun konuşma normal koşullarda izleyenleri uyutur. Ama uyuyana rastlamadım. Çünkü Hisarcıklıoğlu iyi bir konuşmacı. Dinlettiriyor kendini.
Belki de bu yüzden iktidar için tehdit unsuru olarak algılanıyor. Belki de bu yüzden oda ve borsalarda seçimlerin bir kez daha ertelenmesi gündemde!
Dağıtmayalım, konumuz bu değil..
Bursa ve ülkede önemli değerler yaratılırken, kaynaklar neden amacına uygun ve verimli bir şekilde kullanılmıyor?
Bu sorunun yanıtını Hisarcıklıoğlu, gazetelere yansıyan bir haberi aktardıktan sonra verdi. Haber şöyleydi. Bir vatandaşı fare ısırmıştı. Hastaneye gitmiş, kuduz aşısı yapılmıştı. Başhekim sağlık müdürlüğüne, sağlık müdürlüğü de tarım müdürlüğüne bir yazı göndermişti:
“.. adlı vatandaşı ısıran farenin bulunarak müşahede altına alınması..”
Hisarcıklıoğlu salondaki iş dünyası temsilcilerine seslendi:
“Soruyorsunuz kaynaklar nereye gidiyor diye! İşte bu yazışmalara gidiyor!”
Yani hantal bürokrasiye!
—DÖRT DÖRTLÜK—
Peyniri kapan galiba fare
Üretmek gerekiyor, o tek çare
Minicik kitap neler öğretti neler
Yaratıcı kafalarda var hare