albayrakAKP Hükümeti’nin eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “Babalar gibi satarız” dediği kamu işletmelerinden biri Seka Balıkesir Kağıt Fabrikası’ydı… TBMM tutanaklarına yansıyan rakamlara göre, toplam bin 255 dönüm araziye sahip Seka Fabrikası’nın 60 bin 788 metrekare kapalı alanı, 2 bin 978 metrekare sosyal tesisi, 203 lojmanı vardı. Bu fabrika, Özelleştirme İdaresi tarafından 10 Haziran 2003 tarihinde Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ’ye satıldı. Hem de 1.1 milyon dolara… İşte o Albayraklar, kağıt işini sevmişler anlaşılan. Yeni bir fabrika kuruyorlar. Yüksek miktarda su gerektiren kağıt imalatı için en uygun yer neresi peki?

İZNİK GÖLÜ OLABİLİR Mİ ACABA?

Evet, tam da orası!

Bursa kamuoyu, ikinci bir Cargill vakası yaşayacak gibi görünüyor. Bilindiği gibi, Amerikan şirketi Cargill, yüksek miktarda su ihtiyacı nedeniyle, Orhangazi’de İznik Gölü’ne yakın bir yerde kurulmuştu. Hem de, imar planlarına ve her türlü olumsuz rapora karşın. Üstelik İznik Gölü, uzak vadede İstanbul’un bile içme suyu rezervi kapsamında değerlendirilirken…

Allem edip, kalem edip özel yasa çıkararak, pürupak hale getirdiler ya Cargill’i! Yargı kararlarının uygulanmamasına göz yumduğu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bile yargılandığı Cargill Davası’nın üzerine şimdi de Albayraklar geliyor, göl kenarına kağıt fabrikası kuruyor!

275 bin 154 metrekarelik alana, yıllık 174 bin ton kapasiteli…

BURSA’DA ÇEVRECİ HUKUKÇULAR VAR!

Neyse ki bu memlekette hala doğayı, çevreyi ve hukuku savunanlar var. Bursa Barosu Başkanlığı, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve Orhangazili Avukat Erol Çiçek, Albayraklar’ın yapacağı kağıt fabrikasının yapılmasına olanak sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 25 binlik Çevre Düzeni Planı’nda yaptığı değişikliğin yürütmesinin durdurulması istemiyle idare mahkemesine başvurdu.

Dilekçede, davanın gerekçeleri şöyle sıralandı;

Fabrika kurulacak alan, Bursa 2020 Yılı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan Kararlarına göre su koruma havzasında kalıyor. İznik Gölü Çevre Düzeni Plan’ına göre de kısa mesafeli koruma alanında kalıyor. Bu alandaki mevcut yapılar da dondurulmuş durumda. Toprak Koruma Kurulu’ndan izin alınmamış. DSİ verilerine göre, Orhangazi Ovası’nın yeraltı su rezervi 19,5 hm3/yıl ve şu anki kullanıma ancak yetiyor. Yani kapasitenin tamamı tahsis edilmiş durumda… Bölge sulak alan ve aynı zamanda doğal SİT… Yapılan plan değişikliği bu nedenlerle hukuka aykırı…

İSTİM ARKADAN GELİYOR!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliğinin “kişiye özel” olduğu iddiası da, değişiklik ve ÇED başvuru sürecinin iç içe geçmişliğine bakılarak ortaya atılıyor. ÇED raporu bakanlığa 27 Ağustos 2013 tarihinde sunulmuş. 25 binlik İznik Gölü Çevre Düzeni Planı değişikliği 2 Ekim 2013’te, ÇED sürecinde halkın katılımı toplantısı 8 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilmiş… Bakanlığın değiştirdiği plan ise 24 Ekim 2013 tarihinde Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 30 gün süreyle askıya çıkarılmış…

İstim arkadan gelmiş, tesisin yapılabilmesi için gereken plan değişikliği henüz gerçekleştirilmeden ÇED raporu hazırlanıp bakanlığa sunulmuş yani…

Dilekçede nihai olarak, bu değişiklikle İznik Gölü koruma alanının sanayiye açıldığı, ağır sanayi tesisleri hariç olmak üzere yeni tesislerin kurulmasına olanak sağlandığı vurgulanıyor.

Dava dilekçesi idare mahkemesine gönderildi. Bakalım, yargı ne karar verecek? Bekleyip göreceğiz…

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yoruma kapalıdır