Dilini bilmeyen kişiye bir şey anlatırken Türkçe kelimeleri heceleyerek telaffuz eder ya bazıları.. Fiili cümle sonuna yerleştirip, mastar ekiyle tamamlarlar hani.. Örnek mi; “Sen şimdi buradan şuraya gitmek!” İşte, Bursalı sanayici ve işadamı, teknik eğitim gönüllüsü, Bursa eski milletvekillerinden ve Kosova Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener’in biçemi de böyleymiş gibi geliyor konuşurken.. Çünkü tane tane konuşuyor. Konuştuğu konu ise teknik eğitim elbette.. Karşısındakine teknik eğitimin önemini daha iyi belletiyor bu tarz konuşmayla..
Geçen hafta Bursa’ya gelen Kosova İçişleri Bakanı ve beraberindeki heyete hitap ederken de böyleydi Fahrettin Gülener.. Kuruluşunu gerçekleştirdiği BEGEV (Bursa Eğitimi Geliştirme Vakfı) aracılığıyla pek çok kişinin teknik eğitim almasını sağlayan Gülener, daha sonra BEGEV’in tasfiyesiyle bu görevi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın üstlendiği BUTGEM (Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi)’ne bıraktı. Gülener, BUTGEM’de de ders vermeye devam ediyor.
Daha önce pek çok kereler babası Sobacı Vehbi Usta’nın hikayesini dinlemiştim kendisinden.. Babasının yokluk zamanlarında eski varillerden yaptığı sobaları, O’nun yaratıcılığını, mücadele azmini.. Dahası, babasının anlattığı tüm özellikleri kendisinde görmek olası..
Geçen hafta Kosovalı konuklarını uğurladıktan sonra fabrikadaki odasında misafiri olduk Gülener’in.. Odanın duvarları, özlü sözler, fotoğraflar, gazete kupürleri, kitaplar ve içeriye gireni aralıksız yaklaşık bir saat boyunca oyalayabilecek materyalle dolu..
Makam koltuğu uzay gemisinin kaptan koltuğu gibi.. Kendisi tasarlamış. Dayanamadım hemen oturdum. Öyle rahat ki.. O koltukta çalışırken insanın vücudunda asla deformasyon olmaz.
Masanın altında da ayak konulan bir alet var. Elektrikli pedal. Çalıştırdığında ayaklar sanki bisiklet pedalı çeviriyormuş gibi hareketleniyor. Kan dolaşımı sağlanınca saatlerce otursanız bile ayakların şişmesi olanaksız. Bu alet de kendi üretimi..
41. yılına giren Ermetal olarak şimdiye kadar 53 patent almışlar. Son 15 yılın ürünüymüş bunlar da.. Fahrettin Gülener, meslek hayatını ar-ge’ye adamış. Ar-ge felsefesini esnaf jargonuyla harmanlayarak tekerlemeye dönüştürmüş:
Ar-Ge, Ür-ge, Bul-Ge, Koş-Ge, Kap-Ge, Getir-Ge, Götür-Ge..
* * *
Gülener, fahri konsolosluğunu yaptığı Kosova’dan da öğrenci getirilmesini sağlıyor BUTGEM’in okuluna.. Oradaki hemşerileri, “Gel buraya fabrika kur” diyorlarmış.
Kurmuyor ve “Siz öğrenin, siz kurun” diyormuş. Eğitim için de her türlü desteği veriyor kendilerine..
Birkaç yıl önce Hüseyin Özdilek’le birlikte gitmişler Kosova’ya.. Özdilek bakmış ve anında raporu vermiş:
“Bu adamların gözlerinde fer yok. Çalışacak adam yok burada” demiş. Hüseyin Özdilek bu.. Söyler. Karşısında Kosova Cumhurbaşkanı da olsa..
Kıssadan hisse deyip de, sevgili okura da aptal muamelesi yapmayalım ve noktayı koyalım.
Ayrıca bakınız:
BTSO’da Parseker tek seçenek Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) seçimler 2013’ün şubat ya da mart ayında […]
Bu kursu bitirenin dayıya ihtiyacı yok Kentin çeşitli noktalarında yer alan reklam tabelalarındaki afişleri görünce nedense […]
BTSO kulislerinde en çok dikkat edilecek kişi! Siyasette, ticari ilişkilerde, ekonomik ya da sivil toplum örgütlenmelerinde dengelerin […]
- İcat çıkarın be evladım! Eskiler de derdi, şimdikiler de diyor aslında… Körpecik beyinleriyle büyükleri şaşkına […]
Yoruma kapalıdır