panorama 1326 projeTarihi ve kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına harcanan paraya acımamak gerek. Hem gelecek kuşakların tarih bilincini canlı tutmak, hem de turizm için..
Osmangazi Belediyesi, dünkü gazetelerde ayrıntılarıyla yer alan Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi için yaklaşık 30 milyon lira harcayacak. Hiç önemli değil! Zira Panorama İstanbul 1453 ile İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethi; Çanakkale’de de Panorama 1915 ile ulusal bağımsızlık mücadelesi canlandırılıyor. Türkiye’nin tarihsel sürecini aynı yolla betimleyecek, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu anlatan Panorama Bursa 1326’ya da bu gözle bakmalıyız.
Mimari projede Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin imzası var. Fakat konuya projenin mali portresiyle girmemizin nedeni, bu paranın üçte birinin müze alanının kamulaştırmasına harcanması.. Çünkü Türkiye’nin pek çok ilinden daha kalabalık nüfusa sahip Osmangazi ilçesinde geçmişten gelen çarpık yapılaşma ve yoğunluk, ne yazık ki belediyeye proje üretme alanı bırakmıyor.

DÜNDAR PARAYI TOPRAĞA GÖMÜYOR!

Bu hafta hem bu projenin tanıtımını, hem de Osmangazi Belediyesi’nin Doğanevler Mahallesi’nde sadece asfaltlanmış ve bir köşesine tuvalet yapılmış pazar alanının açılış törenini izleyince, anlatmak istediğimiz olay net bir şekilde ortaya çıktı.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, açılış törenindeki konuşmasında da bu konuya dikat çekti. Proje üretmek için alan yokluğunun belediyeye pahalıya malolduğunu, 100 liraya yapılacak işi 800 liraya yaptıklarını söyledi. Çok basit pazar alanının kamulaştırmasına da 1 milyon lira harcamışlar..
Toprağa dünyanın parasını gömmek bir belediye başkanı için iyi değil. Zira seçimle işbaşına gelen başkanlar, yaptıkları icraatların görünmesini ister. Pazar alanı örneğin.. Baktığınızda dümdüz, asfaltlanmış bir iki dönümlük alan. Kenarında küçük bir tuvalet binası!
Eğer kamulaştırma maliyeti olmasa, alanı düzleştirip asfaltlamak çerez parası!
Mustafa Dündar yönetimindeki Osmangazi Belediyesi 4.5 yıldır 163 bin 109 metrekare kamulaştırma yapmış, karşılığında 107 milyon 147 bin lira bedel ödemiş.
61 bin metrekaresi yol yapmak ve çıkmaz sokakları açmak, 26 bin metrekaresi otopark ve sosyal tesis, 76 bin metrekaresi de yeşil alan, çocuk oyun parkı yapmak için kamulaştırılmış.
Bu çalışmalar kapsamında Osmangazi’de 67 çıkmaz sokak çıkar hale getirilmiş..

ÜNİVERSİTE KENTE GİRDİ

Bu arada şu tespiti de kamuoyu ile paylaşmakta yarar var. Bursa’da şimdiye değin halka sadece tıp fakültesi aracılığıyla sağlık alanında birebir yaklaşan Uludağ Üniversitesi, Panorama 1326 tarih müzesiyle, kent merkezinde ilk kez topyekün bir projeye imza atmış olacak. Bunun nedeni Mimarlık Fakültesi’nin yeni kurulmuş olması..
“Yeşil bina” kapsamındaki yapı, ihtiyacı olan enerjiyi kendi üretecek, atığını yeniden kullanacak, yağmur suyunu ziyan etmeyecek.
Osmangazi Belediyesi’nin de sloganlaştırdığı gibi “Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi” Bursa’ya yakışacak!

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır