“Baltalar elimizde, uzun ip belimizde, biz gideriz ormana hey ormana!” şarkısıyla başlamadık mı bizler ilkokula? Çocuk şarkısının bu cümlesini düz mantıkla değerlendirdiğimizde, “doğanın var ettiğini yok etmeye odaklı bir eylemi” anlattığını görüyoruz. Şarkının ikinci cümlesinde “Yaşlı kütük seçeriz, karşılıklı geçeriz, testereyle biçeriz, hop biçeriz” deniyor denmesine ancak son cümledeki “Ağacın yanında dur, baltayı sağından vur!” mesajı da ilk algıyı destekliyor.
Uludağ Üniversitesi, Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) ve Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD) tarafından birlikte yürütülen “Fikir Ormanı Projesi” ile ilgili haberleri görünce nedense bu çocuk şarkısı dolandı dilime.. Orman yaratma fikrinden çok, yok etmeye odaklı bir neslin bireyleriyiz bizler. Elimizde baltalarla dalarız ormana, tüketiriz. Tükettik de!
İş makinelerini sürdük, kestik ağaçları villa yaptık, turistik tesis yaptık. Kesmenin zahmetli ve de masraflı olacağını hesaba katanlar bir kibritle açtı villasına, turistik tesisine araziyi! Yetmedi, devlet eliyle “2B” adı altında ormanları pazarlamaya başladık.
FİKİR ORMANI PROJESİ
Ve şimdi ileri teknoloji içeren sanayi ürünleri üretebilmek için proje geliştiriyoruz adına da “fikir ormanı” diyoruz. Çok ironik değil mi? Orman yok etmeye odaklı beyinlerden fikir ormanı oluşturmalarını bekliyoruz!
Projeyi eleştirdiğimden değil. Elbette, BTSO Başkan Adayı ve ULUTEK Başkanı İlhan Parseker’in söylediği gibi ihracatın kilo başı değerinin artırılması için fikir üretilmesi ve bunların yatırımcılarla buluşması gerekiyor.
Elbette, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek’in dediği gibi proje üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine büyük katkı sağlayacak.
Tabii projenin daha da sevindiren yanı çalışmanın sadece sanayiye yönelik olmaması.. Tarım ve çevreyi de kapsıyor. BUMİAD Başkanı İlker Özaslan da buna dikkat çekiyor.
YENİ ŞARKILAR YAPALIM
Çevreci ve barışçı gözlükle baktığımızda BTSO’nun diğer başkan adayı İbrahim Burkay’ın “Bursa, savunma sanayisinin üssü olmalı” söylemine şiddetle karşı çıkmak gerek ama bu, günümüz gerçeklerine aykırı düşer.
“Bütün dünya insanları kardeş olsun, yemyeşil uçsuz bucaksız ormanlarda cıvıl cıvıl kuşlar ötsün, geyikler dolaşsın” şeklinde “geyik muhabbeti” ile bağlayacak değilim yazıyı..
Fakat söylenmesi gereken şu elbette.. Doğal değerlerimizi yok etmeden, yükte hafif, pahada ağır ihraç malları üreterek zenginleşmenin yollarını bulmamız gerekiyor.
Çocuklara da yeni şarkılar yapalım lütfen..
—DÖRT DÖRTLÜK—
Yarını düşünüyoruz her birimiz
Her daim barış olsun zikrimiz
Vatan için olsun her fikrimiz
Mustafa Kemal’dir önderimiz