Bulgaristan milletvekili genel seçimiyle ilgili Bursa’da yaşanan gerilimi bir ay önce, Mestanlılar Derneği’nin geleneksel yemeğinde görüp şöyle yazmıştık: “Aslında gerilimin nedeni, 12 Mayıs’ta Bulgaristan’da yapılacak milletvekili seçimleri öncesi ülkedeki Türk oylarının bölünmesi.. Ankara, HÖH lideri Ahmet Doğan’dan hoşnut değil. Kasım Dal desteklenerek yeni hareket yaratıldı, parti kuruldu. Ankara’nın HÖH ile ilgili gerekçeleri haklı olabilir ancak yeni partiyi erken seçime yetiştirmek de pek kolay görünmüyor. Haliyle Bulgaristan’daki Türk oylarının yönünü bir bakıma Ankara belirleyecek.”
TOPLANTI ÜSTÜNE TOPLANTI
Son zamanlarda toplantı üstüne toplantı yapılıyor. Hükümet, Bursa’daki göçmen oylarını çekip çevirecek sivil toplum örgütlerine, Kasım Dal’ın genel başkanı olduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’ni desteklemeleri konusunda telkinlerde bulunuyor.
En büyük ve en etkili göçmen sivil toplum örgütü, bu toplantılardan en önemlisinde genel başkan düzeyinde temsil edilmedi. Balgöç Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın gerekçesi, programlı ameliyatlarının olması.. Oysa Özkan, bir ay önceki yazımıza konu olan Mestanlılar Derneği yemeğinde yaptığı konuşmada, 9 şubesiyle Balgöç ve Eğridere, Cebel, Mestanlı, Koşukavak, Killi, Filibe, Osmanpazarı, Yenimahalle ve Kuzey Bulgaristan Türkleri derneklerinin Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden yana olduğunu deklare etmişti.
Prof. Özkan ile dün konuştuğumuzda söylediği şuydu:
“Bizim görevimiz, Bulgaristan seçimlerinde oy kullanma hakkı olanların usulüne uygun dilekçe vererek oy kullanmalarını sağlamaktı. Balgöç şubeleri ve yöre dernekleri aracılığıyla Bursa’dan 27 bin dilekçe ulaştı Bulgaristan Konsolosluğu’na. Bizim görevimiz bitti. Ben Yüksel Özkan olarak şu ya da bu partiyi destekliyoruz diyemem. Ancak tabanın desteğinin hangi partiye olduğu yüzde 95 oranında bellidir. 7 Nisan’da yapılan toplantıdan tek ses çıkmıştır.”
İTTİFAK UĞRAŞI BOŞUNA
Bursa’da göçmen oylarını Hürriyet ve Şeref Halk Partisi’ne yönlendirmeye çalışan iktidar partisinin milletvekil Mustafa Öztürk ile de konuştuk. Öztürk, dernek temsilcilerine, “Türkiye’nin menfaatine uygun olanı anlattıklarını” söylüyor ve ekliyor:
“Oradaki soydaşlarımıza yeni umut olacak, Türkiye ve Bulgaristan Hükümeti ile işbirliğini artıracak bir yapı istiyoruz. Birleşilsin, seçim ittifakı yapılsın diye çok uğraştık ama olmadı.”
Özetle;
Ortalık toz duman.. Duyuyoruz ki, gelişmelerden Başbakan Erdoğan da çok rahatsız. HÖH’ten hoşnut olmadığı halde dayatma var diye seçmenin çoğunluğunun dayatılanı tercih etmeyeceği de toplumsal bir gerçek..
Bakalım iktidarın “Ankara ‘Dal’oylaması” şarkısı, Bulgaristan vatandaşı Türkleri ne kadar etkileyecek?
—DÖRT DÖRTLÜK—
Getirin sandıkcığı, oy kullancez be a!
Kullanılsın da, unutulmasın asıl tebaa
“Yok öyle, yok böyle” derken
12 Mayıs’ta oylar olmasın heba