Yapımı sırasında Bursa’da yoğun eleştiriler alan Kent Meydanı Projesi’ne halen daha sıcak bakmayanlar var. Eleştirinin temel noktası, meydan düzenlemesi adı altında alışveriş merkezi yapılmasıydı. Oysa meydan denince akla Rusya’da Kızıl Meydan, İngiltere’de Trafalgar, Fransa’da Concorde, Almanya’da Potsdam meydanları geliyordu. Bursa Kent Meydanı, anılan meydanlar gibi olamazdı. Çünkü eğimli bir alandı..
Gidenler bilir, yukarıda saydığımız meydanların hepsi dümdüz.. Bursa Kent Meydanı’nın güney-kuzey uçlarındaki kot farkı neredeyse 3 kat yüksekliğinde.. Kaldı ki o proje yarışmayla elde edilmişti. Günün koşullarında iyisiydi. Gerçi sonradan birkaç kat eklenerek yapı yükseltildi ve eleştirilecek tek yanı buydu.
Atatürk Stadı yıkılmalı!
Bugün Bursa Büyükşehir Belediyesi, kent içinde kalan Atatürk Stadyumu’nu yıkıp yerine meydan düzenlemesi projelendiriyor. Bazı çevreler, “Atatürk Stadyumu yıkılmasın” diye kampanya başlattı. Eğer Bursa’ya yeni bir stat yapıldıysa, yıkılarak birilerine peşkeş çekilmeyecekse, Atatürk Stadyumu yıkılmalı ve yerine de meydan oluşturulmalı. Kültürpark ile entegre bir meydan, Bursa’nın gerçek anlamda Kent Meydanı olur.
Maket fotoğrafından anlaşıldığı gibi Büyükşehir Belediyesi’nin projesi Atatürk Spor Salonu’nu da kapsıyor. Oldukça isabetli.. Başkan Altepe, projenin tanıtım toplantısında demiş ya, “Kendimize dükkan değil, Bursa’ya meydan yapıyoruz ve kamuoyundan destek bekliyoruz” diye.. Böyle bir proje desteklenir..
Ağaç kesmek zorunlu
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, seçim beyannamesinde de yer alan teleferiğin Uludağ Oteller Bölgesi’ne kadar uzatılması işi de bilindiği gibi yargıya takıldı.
Aslında bu ifade doğru değil. Yargıya takılmadı. İş, hukuka aykırı olarak yapılıyordu. Dava edildi ve mahkeme de yürütmeyi durdurdu.
Hangi gözle bakarsanız bakın. İster hukukçu olun, ister çevreci, ister kamu yöneticisi.. Eğer siz dağın tepesine bir ulaşım aracı çıkarmak istiyorsanız, ağaç kesmek zorundasınız.
Tamam, kesilen her ağaç insanın içini cızlatıyor ama ne yapacağız? Eğer Uludağ’ın nimetlerinden yararlanmak istiyor ve eziyet çekmeden oraya ulaşmak istiyorsak başka yol yok ne yazık ki!
Teleferik, karayolundan evla
Hani hep Uludağ yolunun yetersizliğinden bahsediyoruz ya.. Bana kalırsa, kışın buzlanmayı önleyecek bir altyapıyla inşa edilmiş duble karayolundan evladır Teleferik.. Hiç değilse Uludağ’a araç çıkışı kısıtlanmış olur. Bu bile büyük avantajken, yolu genişletmek için kesilecek ağaçları da hesaba katalım bakalım. Tablo, teleferiğin yarattığı ağaç katliamının onlarca misli olur kesinlikle..
İhsan Bey,
Küçük bir açıklama yapmak gerek. Teleferik yapımında dava edilen konu, projenin kendisi değildir. Tabiiki teleferik, karayolundan evladır. Ancak proje tanıtımında, direkler helikopterle dikilecek, sadece direk yerlerinde üç beş ağaç kesilecek der de, olası tepkilerin ortaya çıkmamasını sağlarsanız ve yaparken de buna uymazsanız, şimdi tepki ile karşılaşırsınız. Dava açılması sözle eylemin tutarsızlığı karşısında normaldir. Üstelik varolan Çobankaya hattını işleticiye söktürüp, yeni, kısa ve ucuz yolu açmaya çalışırsanız samimi olmadığınız anlaşılır.
Esen kalın