“Tarih tekerrürden ibarettir” şeklinde çok anlamlı bir atasözüne sahibiz ve bu sözü doğrulamak için elimizden geleni yapıyoruz Türkler olarak.. Eğer tarihe gerekli önemi vermiş olsak; Araştırsak, okusak bu söz geçerliliğini yitirecek. En azından geçmişten ders alınacak, yeni nesiller aynı hataları yapmayacak. Dolayısıyla tarih tekerrür etmeyecek!
Bilsek, öğrensek yetecek belki ama hayır yetmez. Zira geçmişe ait maddi ve manevi değeri olan eşyaların, araç gereçlerin derlenip toparlanması, genç kuşaklara gösterilmesi gerekiyor. Bu iş, sadece gönüllü koleksiyonerlerden beklenmemeli.. Devlet, belediyeler de müzeciliğe gerekli önemi vermeli.
Avrupa ve Amerika’da müze gezenler bilir ki, bizdekiler müzecik!
Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Erdoğan Bilenser döneminde kurulan Bursa Kent Müzesi, bilindiği gibi Cumhuriyet Dönemi ikiz yapılarından biri olan eski Adliye Sarayı’nda oluşturulmuştu. Bu binanın ikizi, hemen doğusundaki Defterdarlık binası..
Prof. Sözen’den çağrı
Bugün Kent Müzesi’ni barındıran bina yetersiz kalıyor. Halen defterdarlık kullanımında olan ikizinin de Kent Müzesi’ne katılması kaçınılmaz.
Geçen hafta Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez’i makamında ziyarete gittiğimizde gördük ki, müze dolmuş, taşıyor. Bir taraftan da Bosna Hersek Çengiç Beyleri Sergisi açılışı hazırlığı var. Müzede adım atmaya yer kalmamış. Anladık ki, Defterdarlık binasının Kent Müzesi’ne devri konusundan artık bıçak kemiğe dayanmış!
Birkaç gün sonra Çengiç Beyleri Sergisi’nin açılışında konuşan ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de bu konuya değindi. Hem de kesin bir ifadeyle:
“Maliye Bakanlığı karşı binayı müzeye vermelidir.”
İkiziyle bile yetmez!
Prof. Sözen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi de yüreklendirecek sözler sarfetti. Kültür insanları olarak arkasında durduklarını söyledi. Konuşmasını bitirirken de “Karşı binada görüşmek üzere” demesi ısrarın ifadesiydi.
Defterdarlık binasının Kent Müzesi’ne dahil edilmesi konusundaki son gelişmenin ne olduğunu Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye sorduk. Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, Maliye Bakanlığı tarafından Nilüfer’de yaptırılan binaya taşınacağını, ardından binanın müzeye devredileceğin söyledi.
Yani, binanın devrinde bir sıkıntı yok. Sadece Vergi Dairesi Başkanlığı’nın taşınması bekleniyor.
Şunu diyebiliriz ki, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa’ya müze için bu iki bina da yetmez. Kısa zamanda yetmediğini de göreceğiz!