Çocukların eğitimi, anne babalar için adeta karabasan.. Varsıllığı, yoksulluğu bir kenara bırakırsak, “hangisi daha iyi okul”, “hangi okulun öğretmenleri daha iyi” sorularının tatminkar yanıtlarını buluncaya kadar anne babalar kurdeşen döküyor. Eğitimin diğer aşamalarında yaşanan sıkıntıları, çocuk büyüten herkes bilir.
Hele ki dar gelirli bir ailenin çocuğunu başka bir kentte üniversite okutması, o ailenin ekonomik büyüklüğüne bağlı olarak “servet” sayılabilecek rakamlara ulaşıyor. Bu aileler için umut kapısı ise eğitim bursu veren kurumlar..
Eğitimin önemini kavramış pek çok kurum, her yıl belli sayıda öğrenciye burs veriyor. Bursa Kent Konseyi de, “burs organizasyonu” oluşturmuş. Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, burs organizasyonu için maddi destek beklediklerini söylüyor. Burs verilecek öğrenciler için en önemli kriter, ailesinin aylık gelirinin brüt iki asgari ücret toplamını aşmıyor olması..
En kutsal amaç
Eğitimin önemini kavramış kurumlar dedik ya.. İşte onlardan biri de Bursa Gazeteciler Cemiyeti..
Nuri Kolaylı başkanlığındaki Bursa Gazeteciler Cemiyeti, uzun yıllardır üyelerinin üniversite eğitimi gören çocuklarına burs veriyor.
Cemiyet burs fonunun oluşması da ilginç.. Kolaylı, kendisine hakaret eden bir gazeteciden yargı yoluyla aldığı tazminatla oluşturulan fondan sadece bu yıl verilen burs sayısı 33.. Ayda 150 lira olmak üzere 8 ay boyunca ödenen bursun, son yıllarda ücretleri iyice düşen gazeteciler için ne kadar önemli olduğunu tahmin edersiniz.
Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Nuri Kolaylı, sadece üye çocuklarına üniversite bursu ile kalmadıklarını, işsiz üyelere, başvurdukları an itibariyle 3 ay işsizlik maaşı ödediklerini, evlenme, doğum ve ölüm yardımı yaptıklarını hatırlatıyor.
BGC’nin 2012 yılında, burs ve diğerleri olmak üzere üyelerine yaptığı sosyal yardımların toplam tutarı ise 126 bin 224 lira..
Çok merak edenler var biliyorum. Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin geliri nereden?
Cemiyetin, arsasını 1990’lı yıllarda satın aldığı Nilüfer Ataevler’deki Basın Kültür Sarayı ve Magazin Alışveriş Merkezi, müteahhide kat karşılığı yaptırıldı. O binada sahibi olduğu alanların kirasıdır ana gelir kaynağı.. Bir de dini bayramlarda çıkarılan Marmara Bayram Gazetesi’nin reklam geliri..
Merak edenler dedik ya, meraktan öte bu yapılanmada şaibe arayanlar var. “Kamu yararına dernek” statüsündeki BGC, bağımsız mali müşavir denetiminden geçtiği gibi İçişleri Bakanlığı müfettişlerince de denetleniyor. İçiniz rahat olsun!
Hoşça kalın!
Bu, Hürriyet Bursa’daki son yazım. Veda etmiyorum elbette. Gazetecinin vedası, ancak tabut yolculuğuyla olur. Başka bir mecraya akıyorum. Değerli okurum, bana katlandığınız için en başta size, DHA Bursa Bürosu Şefi Fuat Kars ve fişek gibi ekibine teşekkür ve saygılarımla..