ABursa Büyükşehir Belediyesi’nin BursaRay’ı besleme aracı olarak uygulamaya koyduğu özel halk otobüslerinden yakınmayan yoktur sanırım. Sürücülerin yolculara davranışı, trafikteki tehlikeli sürüşleri.. Şu an bile şehrin herhangi bir yerinde herhangi bir özel halk otobüsü sürücüsüyle bir vatandaş arasında gerilim yaşanıyordur mutlaka.. Zaman zaman devlet otoritesine bile karşı koyuyorlar.. Otorite dediğimiz Bursa Büyükşehir Belediyesi.. Ancak otobüs sahiplerini cesaretlendiren de ne yazık ki Başkan Recep Altepe’nin “idareci” politikası..

Eski kârlar yok artık!

Özel halk otobüsçülerinin derdi, kârlarının azlığı.. Bir otobüsün aylık ortalama brüt hasılatının 19-20 bin lira civarında olduğu söyleniyor. Giderler düştükten sonra net kârı ise 4 bin lira civarındaymış. Otobüs iki veya daha fazla ortaksa vay hallerine..

Ekonomide eskisi gibi kârlar yok artık. Ulaşım sektöründe eskiden yüzde 50’lere varıyordu kârlar. Şimdilerde yüzde 3, bilemediniz 5..

Özel halk otobüslerinin sahip ve sürücülerinin olumsuz davranışları nedeniyle Bursa’da toplu ulaşım sisteminin geliştirilemediğini söyleyebiliriz. Zira, “o caddeden geçsin, buraya da uğrasın” denilen otobüslerle 15 dakikada gidilebilecek bir yere 45 dakikada ulaşıyorsunuz. Yanısıra, sürücülerin olumsuz tavırlarından ötürü çocuklarını okula, dersaneye kendisi götüren anne babalar nedeniyle özel araç kullanımı da artmış durumda Bursa’da..

Kazançta adaletsizlik

Özel otobüslerin “kazanamıyoruz” haykırışlarının altında yatan şunlar aslında..

Hatların aşırı dolambaçlı olmasından ötürü maliyetin artması.. Ayrıca, Bursa’da hala tek cazibe merkezi Heykel olduğu için şehrin doğu ucundan binenin de, batı ucundan binen yolcunun da Heykel’e ya da yakınına gidiyor olması.. Dolayısıyla bir seferde yolcu sirkülasyonu olmuyor.

Oysa otobüsçülerin örnek gösterdiği İstanbul’da hatlar çok uzun olmasına rağmen, indi-bindiler çok, dolayısıyla yolcu sirkülasyonu yoğun..

Bursa’da otobüsçüleri çileden çıkaran en haklı örnek de, yine Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir türlü kaldırılamayan doğu hattı minibüslerinin kârlılığı.. Deniyor ki, Teleferik hattında çalışan bir minibüsün aylık net kârı 12-13 bin lira.. Otobüsçülerin haklı olduğu tek konu kârlılıktaki dengesizlik.. Bu dengeyi sağlayacak olan da elbette belediye..

Sözün özü şu: Bursa, en kısa zamanda özel halk otobüsleri ve minibüslerden kurtulmalı ve çağdaş bir ulaşım sistemine kavuşturulmalı..

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır