CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan ile TSE Bursa İl Koordinatörü Mustafa Karaman arasında yaşanan otomotiv test merkezi tartışmasını aktardığımız yazıya gelen tepkiler var. Yazının yayınlandığı gün Mustafa Karaman aradı, “Darmadağın filan değilim, dimdik ayaktayım” dedi. Güzel bir gazetecilik örneği sergilediğimi belirterek kutladı. İnce alay mı vardı sözlerinde, sitem mi, kavrayamadım!

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk de aradı. Partisinin il başkanıyla karşı karşıya getirecek cümle kurduğumu, bundan rahatsız olduğunu söyledi.

Öztürk haklı. AKP İl Başkanı Sedat Yalçın’ın adı geçen cümle sanki çatışıyorlarmış gibi bir hava yaratmış. Oysa öyle bir çatışma söz konusu değil.. Söylediği de oldukça açık:

“Otomotiv test merkezi Yenişehir ya da Karacabey’e yapılmış benim için fark etmez. Ama mutlaka Bursa’ya yapılmalı. Fakat daha az verimli olması sebebiyle Karacabey’deki araziyi tercih ederim.”

PATENT FAKİRİYİZ

Konu otomotiv olunca, en başta sorgulanması gereken, bu alandaki patent sayısı elbette.. Yani yerli üretim!

Verilere baktığımızda oldukça karamsar bir tablo ortaya çıkıyor. Türkiye’deki en büyük otomotiv üreticileri bile ne yazık ki yabancı firmaların patentli ürünlerini lisansla üretiyor. Yabancı otomobil firmalarının birkaç yılda aldıkları patent sayısı onbinlerle ifade edilirken, Türkiye’de 100’ü bile geçmediğinden bahsediliyor.

Bütün sektörlerde dünya çapında bugüne kadar 90 milyona yakın patent başvurusu yapılmış. Türkiye’de patent verilen buluş sayısı sadece 12 bin.. Oldukça düşündürücü..

AR-GE PROJE PAZARI

Bu olumsuz tabloyu biraz olsun değiştirebilmek için çabalayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) bu yıl ikinci kez “Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Tasarım Yarışması” düzenliyor.

Toplam 300 bin lira ödüllü yarışmaya özellikle gençlerin katılımını teşvik amacıyla üniversitelerde tanıtımlar yapılıyor.

Proje pazarı için son başvuru tarihi 15 Mart 2013, tasarım yarışması için ise 1 Nisan 2013..

Proje pazarı ve yarışma, otomotiv sektöründe çalışan profesyoneller, araştırmacılar, akademisyenler, ilgili dallarda eğitim alan öğrenciler ve otomobil tutkunlarını içine alan geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyabileceği iki farklı proje..

Bu çerçeveden bakınca;

Bursa’ya otomotiv test merkezi kuralım kurmasına.. Elbette Bursa için kazançtır. Ancak bu iş, “cin olmadan şeytan çarpmaya çalışmak” anlamına gelmiyor mu?

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yorumlayın