euroEğri oturup doğru konuşalım ve itiraf edelim ki, kalkınma amaçlı projelere Avrupa Birliği fonlarından verilen mali desteklere, “Off iyi para” deyip ağzımız sulanarak bakıyoruz.
Şu sıralarda Bursa Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nin hazırladığı, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından kabul edilen ‘Menşei Bursa’ başlıklı projeye yoğunlaştı ya Bursa.. İşte bu nedenle kafalarda oluşan düşünce şu:
Eğer, özellikle tarımsal alanda verilen hibe krediler olmasa, Bursa’nın şeftalisini, armudunu, zeytinini, siyah incirini, kestanesini dünyaya tanıtmayacak mıyız? Ya da tanıtamayacak mıyız?
Sahip olduğumuz değerleri daha da değerlendirmek için illa “beleş para” mı olması lazım?

Coğrafi işaretlerde Bursa adı yok

Tabii ya, böyle bir para varsa neden kullanmayalım?
Kullanalım elbette.. Fakat şimdiye kadar, Bursa’ya özgü dünyanın en lezzetli meyvelerini tescillemek, tarımsal alanda kullanılan yöntemiyle “coğrafi işaret” almak için Bursa’nın bu kadar gecikmiş olmasını anlamak olanaksız.
Şimdiye kadar yapılan coğrafi işaretlendirmeler listesine baktığımızda Bursa’ya özgü “Mustafakemalpaşa Tatlısı”nı, “İnegöl Köftesi”ni, “Gemlik Zeytini”ni ve bir de “Gemlik Atı”nı görüyoruz.
Atı alan Üsküdar’ı geçmiş midir bilmiyoruz ama coğrafi işaretlendirmelerin 1996 yılında başladığını görünce hayıflanmamak olanaksız..

Şırnak’ta bile Gemlik Zeytini var

Tarımsal ürünlerin coğrafi işareti olsa ne olur, olmasa ne olur?
Dedelerden kalma üç beş ağacımız olduğu için iyi bildiğimiz zeytini örnek alalım. Etli yapısı, ince kabuğu, küçük çekirdeği ve nefasetiyle dünyanın hiçbir yerinde Gemlik Zeytini’nin benzerini bulamazsınız. Fakat son yıllarda, Ege’den Akdeniz’e hatta Güneydoğu’da Şırnak’a kadar Gemlik tipi zeytin fidanı dikimi yapıldı. İlk yıllarda bu fidanların verdiği ürünü Gemlik yöresinde yetişenlerden ayırmak olanaksız.. Fakat birkaç yıl sonra iklim koşulları ağacın da, meyvenin de özelliklerini değiştiriyor ve “Gemlik Zeytini” olmaktan çıkıyor.
Bedelini ödeyerek gerçek Gemlik Zeytini tüketmek isteyen bilinçli tüketicilerin ambalajlı bir ürünü açıp tadına bakma şansı olmadığına göre, üzerindeki işarete dikkat edecek. Dolayısıyla, coğrafi işaret, tüketici güveni için şart..

Bursa, Tarihi Termal Kentler Birliği üyesi

Geç kalınmakla birlikte Valiliği’nin, Bursa’yı gastronomi markası haline getirmeye yönelik girişimi desteklenmesi, sahip çıkılması gereken bir proje..
Keza, Bursa’nın tüm değerlerinin turizm potansiyeli olarak değerlendirilmesi yönünde atılan bir başka adımda da Bursa’nın, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği’ne üyeliğinin kabul edilmesi de önemli.. Bursa bunun yararını görür. Sağladığı olanaklar iyi değerlendirilirse tabii..

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır