erasmusBursa Valiliği’nde AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi var. Bu merkezin sorumlusundan neredeyse haftanın her günü en az üç-dört elektronik ileti geliyor. Her iletiyi geldiği an itibariyle inceledikten sonra, “ne kadar güzel proje” ya da “ilgilenenler için harika bir fırsat” dedikten sonra silmek alışkanlığımız olmuş.

Müflis tüccar eski defterleri karıştırırmış ya.. Bizimki müflislikten değil elbet.. Ramazan nedeniyle hayat durur ve gündemsiz kalırız her yıl, bir ay boyunca.. Sofralara bereket getiren ramazan, bizim mecrayı kurutur! İşte böyle kuru bir günde sildiğim iletilere toptan bakınca “bunları duyurmak gerektiği”ne inandım!

Biliyorum ki, gerek Bursa Valiliği, gerekse BTSO bünyesindeki AB bürolarından yapılan çağrılara katılım hiç de istenilen düzeyde değil.

Proje bekleniyor

Mesela dünkü Hürriyet Bursa’da yer alan haberde, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur’un da, AB Kırsal Kalkınma Programı kapsamındaki fonlarla ilgili çağrısı vardı: “Fon var, proje üretin” diyordu.

Avrupa Birliği’nde, üstelik bizim de katkı koyduğumuz fonlardan yararlanabilmek için proje üretilmesi lazım, üreten yok! Ülke olarak giderek içe mi kapanıyoruz ne?

Her şeyin kolayına alışan milletimiz, AB fonlarından yararlanmak için gereken koşulları yerine getirirken sıkılıyor olsa gerek.

Niye?

Çünkü, fonlardan verilen hibe kredilerin yerinde ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı çok sıkı denetleniyor. Bizde devlet bazı yatırımlar için teşvik verdi geçmişte, hala daha veriliyor. Bu teşviklerin yüzde kaçı yerli yerinde kullanılmıştır merak ediyorum doğrusu..

Pek çok program var

AB bünyesinde pek çok program var. Programlar çoğunlukla gençlere yönelik.. Kamu görevlilerine de ücretsiz eğitimler var. Fotoğraf, film ve resim gibi ödüllü yarışmalar..

Yabancı dil öğrenmek, yurtdışında yeni kültürler tanırken yeni yetenekler kazanmak isteyenler için “Avrupa Gönüllü Hizmeti” kapsamında gençlik değişim programları ve kamplar müthiş bir fırsat gençler için..

Örneğin, sivil toplum örgütlerinin temsilcisi veya gönüllülerine yönelik de ilginç bir eğitim var Brüksel’de.. 18-40 yaş arasında, İngilizce’yi akıcı konuşabilen STK temsilcilerine verilecek eğitimin amacı, “STK’ların kapasitelerini güçlendirmek ve genç vatandaşların kamusal tartışmalarda ve karar alma süreçlerinde sivil toplum kuruluşlarına katılım düzeylerini artırmak ve gençler için daha iyi bir sivil diyalog ve katılım sağlamak.”

3 ay staj olanağı

İsviçre’nin Cenevre kentindeki BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de, kurumun insan hakları konusundaki çalışmalarını yakından görmeleri ve insan hakları konusunda çalışmalar yapabilmeleri için gençleri 3 ay boyunca staj yapmaya ve kurum içi eğitim almaya davet ediyor. Tabii ki ücretsiz.. Ama BM’nin 6 resmi dilinden en az ikisini bilmek şartı var.

Kısacası.. Dünyaya açılmak isteyip de kapı bulamayana kapıdır, Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi..

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır