Bir pazar sabahında Secret Garden’dan “Passacaglia”yı dinleyerek kültür sanat yazısı yazmanın keyfini anlatamam sizlere.. Uluslararası Bursa Festivali’ni yazacağız bugün.. Yaklaşık 30 yıldır takip ediyorum festivali.. Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) yönetimine geçtiğinden bu yana her sene olay olur festivalin programı.. Eleştirilir.. Kimi program “çok entelektüel” bulunur ve halka hitap etmediği söylenir, kimi de “çok avam” bulunur. Arkasından “sanat sanat için midir, halk için mi” tartışması başlar.
Biz bu tartışmaya girmeyeceğiz elbette ve 52. Uluslararası Bursa Festivali’nin programını inceleyeceğiz.
Festivalin açılışında Gürer Aykal’ın yöneteceği Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Devlet Çok Sesli Korosu, Carl Orff’un muhteşem eseri “Carmina Burana”yı seslendirecek.
Carl Orff, çocuklara müzik öğretmek için özel bir yöntem geliştiren Alman müzisyen, besteci, eğitmen.. Din dışı şarkı ve şiirlerden oluşan ve “Burana el yazıtları” olarak da bilinen şarkı ve şiirleri bestelemiş.. Carmina Burana müthiş bir eser.. Tekdüze ve ritmik üslubuyla kilise şarkılarını andırıyor. Eseri etkileyici kılan, devasa koronun verdiği ses..
Hem üslubu, hem Latince metinler nedeniyle ilk kez dinleyecekler kendini kilisede sanabilir. Sanmasınlar. Çünkü o Latince metinlerden bir bölümünün Türkçe karşılığı şöyle:
“Ey talih, ay gibi değişkensin. Hep büyüyen ve küçülen; menfur hayat önce zulmeder sonra teselli eder, zihnin görüşüne göre; fakirlik ve kudreti buz gibi eritir.”
Hani demesin kimse, “Bizim Ak Partili Başkan Altepe, festivali kilise müzikleriyle açtı!”
Neyse, ironiyi bırakalım. Bu müthiş konserin tarihi 12 Haziran..
14 Haziran’da, ünlü film müziklerinin bestecisi Goran Bregoviç’le bir kez daha coşacağız. Bregoviç, dinlemeye doyulmayacak bir müzisyen..
BKSTV Genel Sekreteri Ahmet Erdönmez’e “Gökhan Türkmen de kim?” diye sordum, “O’nu gençlere soracaksın” dediğinde, bozulmadım desem yeridir. Yaşlandığımı hatırlattı bana Gökhan Türkmen.. Bir iki şarkısını dinledim internet üzerinden, festival bünyesine katmanın yerinde bir karar olduğunu anladım..
19 Haziran’daki müzik ziyafeti ise Fransızca dilinin gırtlaktan gelen fonetiğini buğulu sesiyle birleştiren Zaz’dan.. Kaçırılmayacak bir konser..
Veee Sibel Can.. Veee türkülerin en iyi yorumcuları İzzet Altınmeşe, Belkıs Akkale, Süreyya Davulcuoğlu, Nuray Hafiftaş, Selahattin Alpay, Bedri Ayseli.. Veee Gülşen.. Veee İzmir Devlet Opera ve Balesi’nden “Muhteşem Süleyman” Operası..
Festival kapsamında olmamakla birlikte Tayyare Kültür Merkezi’nde bugün başlayıp, 1 Haziran’a kadar sürecek olan Bursa Fotoğraf Günleri..
Bursa, kültür ve sanat dolu bir ay geçirecek. Yaşasın..
..da, herkesin şikayeti şu: Festival konserlerine bilet bulamıyoruz!