miras hukukuTürkiye’de tarım sektörünün en önemli handikaplarından biri, bölük pörçük arazi yapısıdır. Tarım politikalarının yarattığı olumsuzluklar bir yana, verimliliğin önünde büyük engel olan bölünmüş arazi yapısının nedeni de miras hukukudur. Miras hukukuyla ilgili yıllardır yasal düzenlemeyi yapması gerekenlerin ise bu durumdan yakınmalarını anlamak olanaksızdır.

AKP Bursa Milletvekili Önder Matlı’nın, ki kendisi de tarım ve hayvancılık sektörünün temsilcisi olarak, Türkiye’de tarımın gelişmemesine neden olarak miras hukukunu göstermesi ve bundan yakınması tuhaftır. Matlı, geçenlerde Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası 1. Meslek Komitesi tarafından düzenlenen, Karacabey’deki tarımsal üretim sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda, “Türk tarımının gelişmesine engel teşkil eden konuları bir bir ortadan kaldırıyoruz. Miras Kanunu, tarımın gelişmesine büyük bir engel… İnşallah bu engeli en kısa zamanda aşacağız” demiş…

PAYLAŞIM MODELİ NASIL?

Geçen dönem AKP Bursa milletvekillerinden Mehmet Tunçak ile görüşmüştük. Notlarımızı, 3 Temmuz 2009 tarihinde şöyle yazmışız:

“Medeni Kanun’da bir değişiklik taslağı hazırlanmış… Tarım arazilerinin küçük parçalara bölünmesini engellemek amacıyla yapılan düzenleme şöyle bir yöntem getiriyormuş…

Anne-baba vefat ettiğinde yapılacak paylaşım sırasında bölünecek her bir parça belli bir dönümün altına düşüyorsa;

Birden fazla da mirasçı varsa;

Yasanın belirleyeceği dönümü tamamlamak için diğer kardeşlerin hakkını birinci çocuğun alması önerilecek. Birinci çocuk maddi gücü yeter de bunu kabul ederse, diğer çocukların hakkı olan arazinin değer tespiti yapılıp diğerlerine bedel ödemesi yapılacak. Bu olmazsa, ikinci çocuk ya da diğerleri devreye girecek. Çocukların hiç biri arazinin bölünmesini engelleyecek maddi varlığa sahip değilse, arazinin tamamının üçüncü şahıslara satışı öngörülecek.

HAYATİ KANUNLARA SIRA GELMİYOR

Medeni Kanun’daki değişiklik taslağı böyle öngörüyor da, ne zaman gündeme geleceği, ne zaman yasalaşacağı meçhul… Önümüzdeki dönemde Meclis’e gelir mi derseniz, bunu Milletvekili Mehmet Tunçak da bilmiyor.”

Ne yazık ki bugün Önder Matlı da bilmiyor.

Biliyorsa şaşarım!

Zira 2009’da Mehmet Tuçak’ın söylediği gibi “Türkiye o kadar gereksiz gündemlerle meşgul ki, hayati kanunlara sıra gelmiyor!”

22 Kasım 2001 tarihli Medeni Kanun’a göre “toprağın iyileştirilmesine veya bölünmesine, tarım topraklarının veya yapıya özgü arsaların birleştirilmesine ilişkin mülkiyet kısıtlamaları, özel kanun hükümlerine tâbidir” dense de o özel kanun bir türlü yapılamadı.

ŞİMDİ GELELİM BUGÜNE…

Bugün Türkiye’nin en önemli gündem maddesi nedir?

Hükümet içinde hükümet kavgası… Başka bir deyişle, Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen kadrolarının kavgası…

İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın çocuklarının tutuklandığı malum operasyonda suçlamalara baksanıza..

“Altın kaçakçılığı, rüşvet almak-vermek, imar kirliliği, kara para aklama, sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve resmi belgede sahtecilik…”

Böyle bir ortamda, Türkiye’de hayati önem taşıyan kanunların çıkmasını beklemek safdillik olur elbette…

Ammaaa…

57 KEZ DEĞİŞİKLİK YAPILAN KANUN

AKP hükümetleri, 10 yılda Kamu İhale Kanunu’nu (KİK) kaç kez değiştirdi biliyor musunuz?

Tam 57 kez… Yazıyla, elli yedi!

Tabii bugün, hükümet içinde hükümet kavgası sayesinde ortaya çıkan yolsuzluklar başka türlü nasıl yapılabilirdi?

Derin bir araştırma gerekir ama belki de Cumhuriyet tarihinde en çok değişikliğe uğrayan kanundur KİK…

1980 askeri darbesinden sonraki sivil süreçte en çok şikayet edilen anayasa en az değişiklik yapılan yasal düzenlemelerden biri…

Niye?

Çünkü askeri vesayeti meşrulaştıran anayasal düzen, siyasetin de işine geldi. Birkaç kelime oyunuyla askeri vesayet, diktaya dönüştürüldü ve hala daha sürüyor.

Ezcümle;

Tarımı ele aldığımız için bu doğrultuda bir saptama ile noktayı koyalım. Türkiye’de çağdaş demokrasi ve koşulsuz gereği olan toplumsal, siyasal ahlak, hala daha toprak altında bir tohumdur! Bu tohumun filizlenmesi, boy salması, ürüne dönüşmesi için elverişli koşullara ve çok zamana ihtiyaç var!

 

////

 

CHP’de iki ilçe dışında diğer
belediyelerin adayları belli

 

CHP’nin Bursa belediye başkan adayları İnegöl ve Orhaneli dışında kesin gibi… Onaylanmak üzere Parti Meclisi’ne sunulan dosyaya göre adaylar şöyle:

Büyükşehir-Necati Şahin, Osmangazi-Erkan Aydın, Yıldırım-Ramazan Altunöz, Nilüfer-Mustafa Bozbey, Gemlik-İbrahim Talan, Mustafakemalpaşa-Mehmet Küçükaşık, Karacabey-Ayhan Kutku, Orhangazi-Celal Sayın, Mudanya-Hayri Türkyılmaz, İznik-Kenan Karakaş, Kestel-Mustafa Kurdoğlu, Yenişehir-Hasan Kocatürk, Gürsu-Seyfi Erol, Keles-İsmail Oruç, Büyükorhan-Ahmet Kamaç, Harmancık-Haşim Ali Arıkan…

İnegöl için Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez ikna edilmeye çalışılıyor. Erkan Dönmez için Mustafa Sarıgül devrede… Orhaneli için ise bir emekli subayın adı üzerinde duruluyor.

CHP Parti Meclisi’nin bugün toplanması ve adayları onaylaması bekleniyor. Sadece İnegöl ve Orhaneli’de son dakika sürprizleri olabileceği konuşuluyor.

 

—BEYİN CİMNASTİĞİ—

 

Hesabı sorulur kutulardaki 4.5 milyonun
Bu arada Sabah ve ATV artık Kalyon’un
Ne kalyonmuş, bodoslama dalıyor her ihaleye
Biliyoruz ki iki yüzü var madalyonun

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır