Tarihlerden bugün.. Bir toplantı salonundayız. İhale yapılıyor. İhale konusu bir “doktor!” İhaleyi düzenleyen kurum, bir yıl süreyle işyeri hekimi istihdam edecek ve bunun için ihale düzenlemiş. Yevmiyeli 340 personelin sağlığından sorumlu olacak işyeri hekimini seçmek üzere düzenlenen ihale açık.. Gizli kapaklı değil yani. İhale komisyonu önünde en uygun rakamı veren ihaleyi kazanacak!
Dikkatinizi çekerim, “rakam” dedim, “fiyat” değil.. “Fiyat” dersem eğer, hekimi “mal”a dönüştürmüş ve böylece, eleştirdiğimiz zihniyete çanak tutmuş oluruz.
* * *
İhaleyi açan kurum, TKİ/GLİ Müessesesi-Bursa Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü.. Nerde? Gümüşpınar Köyü, Orhaneli, Bursa’da…
İhale ilanının başlığında denmiş ki “1 Adet Hizmet Alımı İşi”.. Oysa ilanda, A sınıfı belgeli bir iş güvenliği uzmanı, bir de işyeri hekimi hizmeti alınması işinden bahsediliyor. İhalesi yapılan iş “bir adet” değil anladığınız gibi.. İş güvenliği uzmanından ayda 114 saat, işyeri hekiminden ise 35 saat hizmet alınacak.
* * *
Konunun ele alınacak o kadar çok tarafı var ki, şaşırıyor insan neresinden tutacağını. İhaleyle doktor istihdamı bir başlangıç ise eğer, bu tip ihalelere artık iş güvenliği şirketleri girecek anlaşılan. O şirketler de bir anlamda hekim pazarlamacısı olacak! İşyeri hekimliği işi arayan doktorlar, bu şirketlere “ajanslara kayıt yaptıran oyuncu ya da mankenler gibi” kayıt yaptıracaklar ve “pazarlanmalarını” bekleyecekler.
Hekimlik mesleği adına utanç verici bir durum!
* * *
Hekimler de böyle düşünüyor zaten. Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Bir kamu kurumu, kamusal bir hizmeti üretmek için bünyesinde çalıştıracağı birisini ihaleyle istihdam etmenin yolunu açıyor. Bugün işyeri hekimini ihaleyle çalıştıranlar, yarın kamuda başka kimleri ihaleyle çalıştırabilirler, bunu kamuoyunun düşünmesi lazım” diyor.
Pala, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e de sesleniyor:
“İhaleyle insan çalıştırmak ayıptır. İşçi sağlığı hizmetlerinin taşerona devredilmesi yanlıştır. Bunun yanlışlığını, en son Zonguldak Kozlu’da yaşamını yitirenlerde gördük. Eğer bir süreci asıl sahipleri yerine taşeronlar aracılığıyla götürmeye kalkarsanız, buradan emekçiler lehine, toplum lehine sonuçlar çıkmaz.”
Pala’nın dikkat çektiği bir başka önemli konu da, sanayi kenti Bursa’da meslek hastalıklarının teşhis ve tedavisine yönelik uzman bir kurum olmaması..
—DÖRT DÖRTLÜK—
Aşil tendonundan yaralandı doktor
Kımıldayamaz gelse de Hektor
Hekimlik mesleği pazara düştü
Oluşuyor artık yeni bir sektör