Aynı yerde birinden birini tercihse mesele, ikisinden de vazgeçemeyiz elbette. Konu şu: Bursa’da son zamanlarda büyük gürültü koparan Başköy’deki mermer ocakları.. Başköy-Erenler-Dağakça bölgesindeki mermer işletmeleri ile SANKO Enerji tarafından kurulması planlanan ve EPDK’dan lisans bekleyen 70 megavatlık rüzgar santralı yatırımlarının çakışması.. Mermerciler rüzgar türbinlerini kendi işletmeleri için tehdit olarak görüyor. Karşı taraf ise “biri ötekini engellemez” diyerek ikisinin de olabileceğini savunuyor.

Bu tip durumlarda işin aslını öğrenmek pek mümkün olmaz. Çünkü teknik konu.. İki taraf da kendi çıkarı doğrultusunda bilgilendirme yapar.

Bizim yapacağımız taraflarla konuşmak ve aktarmak..

Kısa adı MADSİAD olan Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Erol Efendioğlu’na göre proje çakışmasıyla ilgili sorunu, ilgili üç bakanlık çözüyor.

Efendioğlu öyle bilemiş ki kendini bu konuda..

“Rüzgar türbinleri 12, mermer ocakları 3 bin kişi istihdam ediyor. Türbinlerin yıllık getirisi 15 milyon dolar, mermerin getirisi 100 milyon dolar. Arada büyük fark var” diyor.

Mermer ocaklarının bölgedeki köylere büyük ekonomik katkısı olduğunu söylüyor. Özellikle de mermer taşıyan TIR ve kamyonların sahiplerinin tamamen o köylerden olduğuna vurgu yapıyor.

900 yıl yetecek, 105 milyar dolarlık mermer rezervi varmış bölgede.  İTÜ heyeti ciddi bir çalışmayla saptamış bunu.. Ancak, Bursa’da her yıl 20 milyon ton civarında agrega, yani mıcır, 1 milyon ton da mermer üretiliyormuş. Agrega kirlilik ve gürültü yaratırken, temiz mermer üretimi konusunda yaygara koparılmasının altında başka şeyler yatıyormuş.

Bergama’da “Hopdediks” lakaplı Bayram Kuzu’nun simge haline geldiği altın madeni protestosunun arkasında nasıl Almanlar çıktıysa, mermer ocakları protestolarından da İtalyanların çıkacağını savunuyor Erol Efendioğlu.. Zira Türkiye, mermer ihracatında İtalya ve İspanya’yı sollayıp liderliği eline almış. Mermer ihracatında 2023 hedefi ise 7 milyar dolarmış..

Diyor ki;

“Başköylülere, 700 bin lira harcayıp size içme suyu arıtma tesisi yapalım diyoruz, karşı çıkıyorlar. 20 kilometre ilerden su getirelim diyoruz, hayır diyorlar. Ne istiyorsunuz diye soruyoruz. Mermer ocaklarını kapatın diyorlar. Bunda art niyet olmaz da ne olur?”

Efendioğlu’nun, SANKO Enerji’nin sözkonusu bölgeye dikeceği rüzgar santrallarının mermer ocaklarını engelleyeceği yolundaki kaygısına gelince.. Her ne kadar SANKO cephesi, “ikisi de olur” dese de, bir rüzgar türbinine yaklaşma mesafesi 250 metreymiş. Türbinlerin sayısı konusunda ise netlik yok ama çok olduğu söyleniyor.

Oradaki mücadele çok çetin geçeceğe benziyor. Gaziantepli SANKO’cular mı, yoksa çoğunluğu Sinoplu mermeciler mi kazanacak, göreceğiz!

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yorumlayın