Teoman ÖzalpBursa’nın büyükşehir ilan edilmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Büyükşehir’in ilk başkanı merhum Teoman Özalp idi. Merkez ilçeler Osmangazi’nin kurucu belediye başkanı Erhan Keleşoğlu, Yıldırım’ın Zeki Eke, Nilüfer’in ise Ziya Güney.. Merkez ilçe belediyelerinin ne binası var, ne personeli.. En net hatırladığım bugünkü Tayyare Kültür Merkezi’nin üst katı, Bursa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne aitti. Osmangazi Belediyesi o katta başlamıştı faaliyetine..

Bütün bunların ne anlamı var peki?

Geçenlerde düzenlenen bir etkinlikte karşılaştığım Prof. Dr. Ülkü Özalp ile eşi, merhum Teoman Özalp’i andık. Belediye başkanlığı öncesinde Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, başkanlık sonrası da Doğru Yol Partisi’nden Bursa milletvekilliği yapmıştı.

Başkanlığı sırasında belediye muhabiriydim ve sürekli takibimdeydi Teoman Özalp.. Çok mülayim biriydi. En kızgın halinde bile yüzünde sanki gülümseme vardı. Bende yeri ayrı, eşimle nişan yüzüğümüzü takmıştı.

Dinleme cihazı

Atatürk Caddesi’ndeki altgeçit inşaatlarının yapımının gecikmesi nedeniyle bir akşamüstü belediye binası önünde Müteahhit Ali Osman Özmen’e sert çıkışına tanık olmuştum. Yaklaşık 15 metre geriden konuşmalarını hafızama kaydetmiştim. Özalp, ertesi gün o sert ifadelerinin aynen gazeteye yansıdığını görünce, belediye binasında dinleme cihazı arattığını bizzat kendisi söylemişti.

Ülkü Hanım’la bunları konuşurken, yanımıza gelen bir belediye görevlisi ile diyaloğundan anladım ki bir sorun yaşanıyor. Sorduk öğrendik. Meğer Ülkü Hanım, Teoman Bey adına Emirsultan Mezarlığı’nda bir çeşme yaptırıyormuş. Merhum Özalp’in ölüm yıldönümü olan 6 Haziran tarihine yetiştirmeye çalışmışlar ama olmamış.

Ülkü Hanım, 1 ton mermerden, Osmanlı mimarisinde bir çeşme istemiş. Oymalar el işçiliği olacakmış. Bir mermerci ile anlaşmışlar. Hatta parasını da vermişler. 2 ay kadar sonra mermerci “Ben bunu yapamayacağım” deyip, parayı iade etmiş.

Ülkemizdeki esnaflık ahlakına kötü bir örnek işte.. Yapamayacaksan, insanları niye oyalıyorsun, öyle değil mi? Ülkü Hanım, 6 Haziran’a yetişmediği için çok üzgün elbette..

Çabuk tepki!

Ülkü-Teoman Özalp ile ilgili notlarımı aldığım kağıt ise, Nilüfer Belediyesi’ne QR koduyla ulaşmanın yollarını anlatan bir broşür. O anda o geçmiş elime de not almışım.

Ne işe yarıyor peki, “çabuk tepki” anlamına gelen QR (Quick Response) kodu?

Kodu, okuma aplikasyonu yüklü bir akıllı telefonun kamerasıyla tarıyorsun, anında belediyenin e-hizmetlerine ulaşıyorsun.

Nereden nereye?

“Çabuk tepki” verip de “Nilüfer Belediyesi’nin 26 yıl geçmesine rağmen adamakıllı bir binası yok!” demesin kimse.. Biliyoruz ki İhsaniye Meydanı’nda yapımı sürüyor.

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır