Yıllar önce Hürriyet Mahallesi Semt Pazarı’nda bir pazarcının saldırısına uğradım. Bir yaz günüydü. Çilek almıştım. Sabah saatlerinde belki de ilk müşterisiydim. Semt pazarlarını bilirsiniz, öyle güzel süslerler ki tezgahı, içiniz gider! Verdi pazarcı bir kilo çileği. Aldım poşeti. Bir baktım, benim gördüklerim gibi değil. Ezik çilekleri doldurmuş poşete..
“Ben bunu almıyorum” deyip tezgaha bıraktım poşeti. Sen misin almaktan vazgeçen.. Aynı anda 2-3 kişi üzerime yürümeye başladı. Birkaç sağduyulu vatandaş ve esnaf araya girmese, adamlar beni ezik çileklerden daha beter edecekler.
O gün bugündür, büyük marketlerin sebze meyve reyonlarını tercih ederim.. Çilek dahil, seç beğen al!
Hani bazen, büyük marketler yüzünden küçük esnaf bitti filan deniyor ya..
Bitsin!
Bir tüketici olarak hiç de umurumda değil! Pazarcı ön tarafa güzelleri dizip beni tezgaha getirecekse, bitsin gitsin.. Hiç acımam!
Her arz, talebini yaratır
Felsefe şu olmalı.. Hangi ürünü satıyorsan sat. Ezik çürükleri ayır. Koy kenara ve daha düşük bir fiyat söyle.. Onun da alıcısı çıkacaktır mutlaka. Çünkü her arz kendi talebini yaratır.
Akşam olup pazarcıların bıraktığı artıkları da toplayanlar olduğu gibi..
Tabii bu anlattığım olay nereden baksanız 10 yıl kadar önceydi. Artık set pazarlarında da bazı ürünlerin seçilmesine izin veriyor pazarcılar. Büyük lütuf!
İsterse göstermesinler bu lütfu.. Süper, hiper marketlerde giriyorsun reyona, her şeyi tek tek seçerek alabiliyorsun. Müşteriye tanınan böylesine özgürlük karşısında, pazarcılar zorbalıkla mal satamayacaklarını anlamış olmalılar..
Ama ne olur ne olmaz, siz yine de bu yazının etkisiyle semt pazarında “müşteri her zaman haklıdır” tribini fazla uzatmayın!
Yönetmelik değişti
Pazar yerleri sahipsiz değil elbette.. Belediyelerin kontrolünde.. 2012 yılında çıkarılmış bir yönetmeliği de var. Hatta geçen hafta yönetmelikte bir değişiklik yapıldı. Buna göre yüzde 50’sinden fazla hissesi belediyelere ait olacak şirketler kurabilecek pazar yerlerini..
Parantez içinde; Yaşasın, iktidar partisi belediye meclis üyelerinden birkaçına şirket yönetim kurulu üyeliği çıktı!
Dedik ya, yönetmelik 2012 yılında çıkmıştı. Pazar yerlerinde zorunlu kılınan bazı hizmetler var. Güvenlik kamerası, elektronik tartılar, tuvalet, hoparlör ve aydınlatma sistemleri vesaire..
Bursa’da belediyeler, yönetmeliğin öngördüğü koşullara uygun kapalı pazar yerlerini oluşturmaya başladı. Zorunlulukların sağlanması için tanınan süre 1 Ocak 2017..