Rayları faya dönüştürdü Necati Şahin
Rakamlarla konuştu, değil ki kâhin
Yanlıştan dönmek erdemdir deseler de
Altepe bildiğini okuyor amma velâkin
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, bugün yine basın mensuplarının karşısına geçip, Bursa’daki raylı sistem inşaatlarının hem planlaması, hem de maliyetleriyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe göreve geldiğinde bilboardları “Kestel Hattı’nda 176 trilyon tasarruf” yazılı afişlerle donatmıştı ya… İnşaat Mühendisleri Odası bir hesaplama yapmış. A Etabı, 5 kilometrelik kısmı tünel ve 4 adet yer altı istasyonu olduğu halde inşaat kilometre maliyetinin 33 değil, 16 milyon liraya çıktığını ortaya koymuş.
A Etabında yapılan tünelleri yer üstü hatlara göre uyarladıklarında, 4 yeraltı istasyonunun imalat farkları ile araç yedek parçalarını hesaba katmasalar dahi inşaat kilometre maliyetinin 8,62 milyon lira olduğunu tespit etmişler.
Diyor ki Şahin; “Biz yorum yapmıyoruz. Farkı kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.”
KESTEL HATTININ MALİYETİ
Kestel Hattı’nın hesabına gelince…
7,95 kilometre uzunluğundaki Bursaray Arabayatağı-Kestel Hattı için belediyenin 2 Eylül 2013 tarihine kadar 149 milyon 379 nin lira harcadığından yola çıkılarak yapılan hesaba göre de şunlara dikkat çekiyor Necati Şahin;
“Toplam maliyetin 180 milyon lira olacağı ve kilometre maliyetinin 22,64 milyon liraya ulaşacağı duyurulmuştur. Kilometre maliyeti, Büyükşehir Belediyesi’nin öngördüğü 11 milyon lirayı ikiye katlayacağı görülmektedir. Ancak ilan edilenin aksine yaklaşık 88 milyon liraya mal edilmesi taahhüt edilen 7,95 kilometrelik etap yaklaşık 180 milyon liraya mal edilerek 92 milyon lira ek maliyet oluşmuştur.”
Tramvay hatlarına bakalım bir de…
ÜRETİME KARŞI DEĞİLİZ AMA…
İMO’nun tespitlerine göre;
Altepe seçim beyannamesinde, dünya pazarında 2-2.5 milyon avroya satılan tramvay vagonlarını 500 bin liraya mal etmenin mümkün olduğunu vurgulamış. Burulaş’ın 15 Mart 2013 tarihinde 6 adet tramvay vagonu için gerçekleştirdiği ihale 10 milyon 329 bin liraya sonuçlanmış. Bir vagon 1 milyon 721 bin avroya satın alınmış. Şimdiye kadar da sadece 3 vagon teslim alınmış. Yedek parça ve diğer ekipmanlarla bir vagon bedeli 1 milyon 645 bin liraya ulaşmış.
Necati Şahin, “İpekböceği dutla yetişir. Siz ipekböceğini kavak yaprağı verirseniz yaşamaz” diyor. Bursa sanayisinin tramvay üretmesine karşı olmadıklarını, aracın çok güzel olduğunu, hatta yokuşta kalsa bile Hüseyin Durmaz’a destek olmak için iterek destek vereceklerini söylüyor Necati Şahin…
TRAMVAY ÇÖZÜM DEĞİL
Şahin’in vurgusu, şehir içi tramvay hatlarının iyi planlanmadığı doğrultusunda… Özellikle T1 hattının verimsizliğini, trafikte yarattığı sıkışıklığı, vatandaşın çektiği çileyi fotoğraflarla ortaya koyuyor.
Nihai olarak, Bursa Ulaşım Ana Planı’na göre 3 farklı ulaşım senaryosundan belediyenin en verimsiz olanını seçtiğini savunuyor Şahin ve ekliyor:
“10 günde taşınan yolcu sayısı 50 bin olduğuna göre günde 2 tramvay ile taşınan yolcu sayısı 5 bindir. Atatürk Caddesi günlük yolcu adedi 50 bin araç girişiyle çift yönde 608 bin kişidir. Atatürk Caddesi’nde 2 tramvay ile taşınan yolcu, tüm talebin binde 8’idir. İhalesi yapılan tramvaylar devreye girdiğinde günde taşıyacağı yolcu sayısı talebin yüzde 2,4’üne denk gelmektedir.”
Aksaklıklar saymakla bitmiyor… Rakamlar ortada…
Biz de yorum yapmayalım. Okuyan anlasın!