Sedat Yalçın: Şakadan bir aday değil(d)im!

Sedat YalçınAKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün doğu illerinin belediye başkan adaylarını açıkladı. Bursa’da alarmlar, Marmara Bölgesi adaylarını açıklayacağı Perşembe günü saat 13.00’e kuruldu. Zira Erdoğan, Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde perşembe günü partisinin Bursa Büyükşehir Belediyesi başkan adayını da açıklayacak.
Recep Altepe’nin yeniden aday gösterileceğine ilişkin kuşku kalmadı. Her ne kadar AKP İl Başkanı Sedat Yalçın aday adayı olmak için görevinden istifa etse de, umudunun olmadığı kendi sözlerinde saklı…
Nasıl mı?

YEDEK YÖNETİM SEÇİMİ GÖTÜRÜR!

Yalçın’la, AKP il yönetiminin seyrüseferine ilişkin konuştuk dün… Yönetim kurulu listesini yaparken, yedekteki ilk 25 kişiyi özenle seçmişler. Adaylık için istifa edenlerin sayısı kendisiyle birlikte 24’e ulaşınca, yedekler boşluğu doldurmuş.

“Bu yönetim seçimi götürebilir” diyor Sedat Yalçın… Geçmişten Cafer Yıldız yönetimini örnek gösteriyor. Başkenvekili Cemalettin Torun’un da çok tecrübeli olduğunu söylüyor.

Genel merkezin, yedeklerle tamamlanan yönetimi görevden alıp, atama yapabileceğini de ifade ediyor ama bunu riskli buluyor Yalçın…

Görevden alma, Recep Altepe’nin yeniden aday gösterilmesi durumunda mümkün ki, Sedat Yalçın’ın olasılıklar çekmecesinde en üstte duruyor.

Zira Altepe’nin, Sedat Yalçın’ın ekibiyle seçim çalışmasına girmek istemeyeceği de çok açık…

“Dİ”Lİ GEÇMİŞ ZAMAN ELE VERDİ

Sedat Yalçın, “Recep Altepe’nin yeniden aday gösterilmesi durumunda kendisiyle çalışamayacağı için, sonradan istifa etmek yerine adaylık nedeniyle istifa etmek evla” mantığıyla hareket ettiği yolundaki yorumlara karşılık söyledikleri, sonuca ilişkin net işaret de veriyor aslında…

Şöyle diyor;

“Mantık yürüterek böyle bir sonuca varılabilir. Doğru da… Fakat ben şakadan bir aday değildim!”

Burada kestim sözünü Yalçın’ın… “Di’li geçmiş zaman” kullandığını, bunun da “İş bitmiş, umut kalmamış” şeklinde yorumlanabileceğini söyledim. Devam etti;

“Yanlışlıkla kullanmış olabilirim ama ben ciddi bir adayım. Bursa ile ilgili çok ciddi hazırlıkları olan bir adayım. Allah nasip eder aday olursak, göreceksiniz.”

Perşembe günü göreceğiz her şeyi!

Bu arada, AKP İl Başkanvekili Cemalettin Torun da, Başbakan’ın vekaleten yürütmeyi uygun görmediğini, kendisinin, yönetim içinden başka birinin ya da dışarıdan bir ismin başkan olarak atanabileceğini, ayrıca komple yeni yönetim ataması da yapılabileceğini söylüyor.

…da, seçimlere kalmış şurada 4 ay, tümüyle yeni bir yönetim ataması, siyaseten intihar olmaz mı?

 

///

 

Varsa projeniz,
para isteyin veririz!

Bir aralar neydi öyle, “Devlet ve AB fonlarından para dağıtılıyormuş arkadaş! Organik tarım yapıcaz diye proce yazalım, kapalım parayı” diyen saldırdı. Sırf beleş para var diye “Yumurtadan civciv, civcivden yumurta çıkarma” projesi bile (!) yazanlar oldu.

Pek çok örneğinin var olduğunu biliyoruz, devletten tarımsal amaçla teşvikler, hibe krediler alındı, Bursa Ovası’nın göbeğine boyahaneler konduruldu.

Gerek devlet kasasından, gerekse AB fonlarından teşvik, hibe verilmesinin amacı neydi?

Kalkınma!..

Görüldü ki, sıkı denetim olmazsa, verilen teşvik, hibe yerinde kullanılmıyor. Bu nedenle prosedür zorlaştırıldı. 2009 yılında kurulan kalkınma ajansları ile bahse konu hibelere ulaşabilmenin koşulları ağırlaştırıldı.

 

BUYRUN PARANIZI DEMİYORLAR!

 

Kısa adı BEBKA olan Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı da, 3 yılda 7 başlık altında destek programı gerçekleştirdi. 747 proje başvurusu aldı. 4 bin 500 kişiye bilgilendirme eğitimi verdi. Toplam 41 milyon liralık hibe dağıttı. Başvurulan projelerden 125’i tamamlandı, 33 ‘ü devam ediyor. Eşfinansman, yani proje sahiplerinin de katkısıyla yapılan toplam yatırım miktarı 69 milyon liraya ulaştı.

Bu bilgileri, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, kuruluşun 2014 yılı mali destek programlarını açıkladı basın toplantısında verdi.

Değirmenci’nin verdiği bilgiye göre “Sosyal kalkınmaya yönelik küçük ölçekli altyapı”, “Kırsalda ekonomik gelişim”, “İşbirliği ve gelişim”, “Çevre küçük ölçekli altyapı”, “Çevre dostu üretim” 2014 yılı hibe programı başlıkları… Toplamına destek miktarı 50 milyon lira…

Şimdi bu başlıklardan herhangi biriyle ilgili proje yazıp götürdüğünüzde, “Buyurun 500 bin liranızı güle güle yatırım yapın” demiyorlar elbette…

“PROJE TÜCCARLIĞI” MESLEK OLDU

Süreç şöyle işliyormuş:

Ajans uzmanlarının ön incelemesinden sonra bağımsız değerlendiriciler projeleri teknik ve mali incelemeden geçirip puan veriyor. Ajans uzmanları, projelerin puan sıralamasına göre risk durum tespiti için ön izleme ziyaretleri yapıyor. Ardından tüm projeler toplu olarak değerlendirme komitesince incelendikten sonra bütçe revizyonu yapılıyor, hangi projeye ne kadar verileceği belirleniyor. Son olarak da BEBKA Yönetim Kurulu yaptığı incelemenin ardından kararını veriyor.

Anlaşıldığı üzere, deveye hendek atlatabilirsiniz ama BEBKA’yı kandıramazsınız.

Bu sürecin zahmetine katlanan varsa, zaten gerçekten işini büyütmek isteyen, memleketinin kalkınmasını isteyen biridir.

Bu kadar saf olmayalım tabii ki… Sırf bu kalkınma desteklerinden ötürü “proje tüccarlığı” gibi bir meslek de oluştu Türkiye’de haberiniz olsun…

 

—BEYİN CİMNASTİĞİ—

 

CHP bir türlü olamadı sübut
Cemaate bağlandı umut
Kadrolu imam da isteniyor
Partide sağlanamıyor sükut