AKP hükümetlerinin en başarılı olduğu alanlardan, belki de iktidarı 11 yıldır ayakta tutan en önemli etkenlerden biri sağlık sektöründeki dönüşüm oldu. Bursa bu süreçte en talihsiz illerden biriydi. Zira 11 yıldır Bursa yeni bir kamu sağlık tesisine kavuşamadı.
Cılız muhalif sesler zaman zaman bunu gündeme getirse de, Nilüfer Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda hastane alanı olarak ayrılan yer bile, iştahı açık müteahhit siyasetçiler tarafından “hastane yapılamayacak kadar değerli” görülerek gözden çıkarıldı. Söz konusu alana rezidans ve alışveriş merkezi yapılarak elde edilecek gelirle başka yerde bir değil, iki hastane birden yapılabileceği dillendirildi.
Toplam 26 bin 168 yatak
İşte bu noktada, Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın eleştirisine katılmamak olanaksız.. Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle Ankara (Etlik), Ankara (Bilkent), Kayseri, Konya, Elazığ, Manisa, Yozgat, Adana, Bursa, Gaziantep, Isparta, İstanbul (İkitelli), İzmir (Bayraklı), Kocaeli, Mersin şehir hastaneleri için imza atıldı. İmza atılanlar arasında bir de rehabilitasyon, psikiyatri ve adli psikiyatri hastaneleri var.
Bursa’ya yapılacak şehir hastanesi bin 355 yatak kapasiteli.. Toplamda şehir hastanelerinin yatak kapasitesi 26 bin 168.. Bu gerçekten sağlık alanında şimdiye kadar yapılmış en büyük yatırım.. İktidarın hakkını teslim etmek gerekiyor.
Dediğimiz gibi, Tabip Odası Başkanı Pala’nın eleştirileri de yabana atılmayacak kadar önemli. Birincisi, Bursa’ya yapılacak şehir hastanesinin şehirden çok uzakta Doğanköy’de yapılacak olması.
3.5 yıllık kira yatırımı karşılıyor
Pala’nın eleştirisi şu yönde; “Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yurttaşın sağlık hizmetine erişimine genel sağlık sigortası, prim, katkı payı gibi uygulamalarla getirmiş olduğu ekonomik engelin yanına bir de coğrafi uzaklık engeli eklenmesine yol açar.”
İkincisi de, kamu özel sektör ortaklığı modeli ile yapılacak şehir hastanelerinin kamuya maliyeti.. Pala, Kayseri’yi örnek gösteriyor.
“Kayseri ihalesinde sabit yatırım tutarı 427 milyon lira olan şehir hastanesi için 25 yılda toplam olarak 3 milyar 443 milyon lira ödenmesi öngörülmektedir. Soru şudur: Kayseri’de yaklaşık üç buçuk yıllık kirası ile sabit yatırım tutarı karşılanabilen şehir hastanesi için neden 25 yıl boyunca kira ödenecektir? Yalnızca Kayseri için fazladan 3 milyar lira neden ödenecektir? Bu para, hastane döner sermayeleri ile ödenmesi olanaklı olmadığı halde nasıl ödenecektir? Bu para kimlere ödenecektir? Bursa Şehir Hastanesi ihalesi için de aynı yöntem mi tercih edilecektir?”
Pala’nın hesaplamasına göre, şehir hastaneleri için 25 yılda yapılacak fazladan ödeme Türkiye’nin yıllık sağlık harcamasının yarısına yakın bir tutar olan 26 milyar lirayı aşıyor. Pala, bu kadar büyük paranın fazladan harcanmasının da titizlikle üzerinde durulması gerektiğini söylüyor..