Bursa’da Doğanbey Kentsel Dönüşüm fenomenini gördükten sonra insanın Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye yalvarası geliyor: “Sayın Başkan n’olur bir daha kentsel dönüşüm işine bulaşma!”
Birtakım hatalar oldu, insanlar mağduriyet yaşadı, verilen sürelere uyulmadı, hukuki sorunlar yaşandı vesaire.. Sonuçta şöyle ya da böyle Doğanbey ucubeleri yaşam alanına dönüştü. Artık bundan sonra sefayı da, cefayı da orada yaşayanlar çekecek. Bize de o çirkin gökdelenlere bakarken “Vah ki vah” demek düşecek!
* * *
Kentsel dönüşüm uygulama alanı olarak Doğanbey’e itirazımız hiç olmadı.. Niye? Çünkü proje kapsamındaki mahalleler, kentin tam göbeğinde kalmış çöküntü bölgesiydi..
Bu anlamda Hükümetin kentsel dönüşüm politikasını da, özünde doğru buluyoruz, destekliyoruz da.. Ancak uygulamalarda sorun var.
Örneğin, Bursa’da ikinci büyük kentsel dönüşüm projesi olarak gündeme gelen Akpınar Projesi’nin hiç de iyi niyetli olmadığına yönelik kaygılar var kamuoyunda..
Akpınar Mahallesi neresi, tarif edelim önce..
Mudanya Yolu üzerinde, Organize Sanayi Bölgesi karşısında 1050 Konutlar olarak bilinen bölge..
Ne oldu? Şaşırdınız değil mi?
Sıra sıra kooperatif konutlarının bulunduğu planlı bir bölgede neden gerek duyuldu acaba kentsel dönüşüme?
Bursa’da “Demiryolu altı” olarak bilinen, Alemdar, Soğanlı, Çiftehavuzlar, Çirişhane, Küplüpınar, Kemerçeşme, Yeşilova, Başaran, Selamet, Bahar, Gülbahçe, Namıkkemal ve Atıcılar gibi onlarca “teneke mahalle” dururken, planlı yapılaşmış bir bölgede kentsel dönüşümün gerekçesi, “bölgenin sağında solunda, önünde arkasında bulunan imtiyazlı alanlara emsal oluşturmak” olmasın sakın?
* * *
Söz konusu bölgedeki yapılar ekonomik ömrünü tamamlamış olabilir. Fakat öncelikli olarak dönüşüme tabi tutulması gereken daha eski blokları gösterebiliriz, aynı ilçe sınırları içinde..
Soğukkuyu Mahallesi’ndeki Siteevler mesela.. Bursa’nın ilk kooperatif evleridir.
Depreme dayanıklılık ise eğer Akpınar Projesi’nde gerekçe, Siteevler’de hem yapı yorgunluğu var, hem de zemin problemi.. Dere yatağı üzerinde çünkü.. Zemin alüvyon..
Bize göre burasının da acelesi yok.
* * *
Zamanında Doğanbey ile ilgili sıkça yazıyoruz diye, o bölgede mülk sahibi olup olmadığımızı soruşturdular.. Şimdi Akpınar’ı eleştiriyoruz ve başka bir yer öneriyoruz ya.. Önerdiğimiz yerde mülkümüz olup olmadığını araştıracaklar şimdi. Araştırsınlar bakalım!
Kentsel dönüşüm ve imar planlamalarından rant elde etmek için uğraşanlar, çıkarları doğrultusunda kentin kaderiyle oynayanların, yüksek yapılaşmaya ilişkin savunması şöyle: Bursa’da araziler çok değerli.. Gökyüzüne çıkmakta sıkıntı yok!
Doğru, “Alt tarafı gökdelenler göğümüze giriyor, sorun yok!”
—DÖRT DÖRTLÜK—
Dikiyorlar her yere gökdelen
Git hadi, gölgesinde gölgelen
Göğümüzü deldi beton bloklar
Rant zirve yaptı, izliyor alıklar