Tarihinde tramvay görmeyen Bursa, makine mühendisi büyükşehir belediye başkanı Recep Altepe sayesinde tramvayla tanıştı. İlk tanışma epeyce komik oldu. Komik, çünkü geçmişinde tramvay olmayan Bursa’da “nostaljik tramvay”dan bahsediliyordu. Bunun öncesinde yine Altepe’nin yönlendirmesiyle Durmazlar Makine, Türkiye’nin ilk yerli tramvayını üretmek üzere kolları sıvadı. Durmazlar, işin başına Altepe’nin danışmanı, okul arkadaşı Taha Aydın’ı getirdi. İpekböceği adı verilen yerli tramvay Durmazlar fabrikasında ortaya çıkmaya başlarken, Bursa’nın tam merkezinde en işlek güzergaha tramvay hattı projelendirildi. T1 hattı denildi. Numaralandırılması şundandı, devamı gelecekti çünkü..
İHALE DURMAZLAR’IN
Heykel, İnönü Caddesi, Adliye, Kent Meydanı, Çarşamba, Stadyum, Altıparmak, Çakırhamam, Heykel güzergahı tramvay hattının inşaatı sürüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, araç ihalesini de yaptı. İhaleye Durmazlar ile Polonya’dan Pesa firması katıldı. Pesa, araç başına 1 milyon 850 bin avro, Durmazlar ise 1 milyon 599 bin avro teklif verdi. Böylelikle, “Altepe-Durmazlar ilişkisine dair şaibeler” de ortadan kalkmış oldu!
Dün, Durmazlar ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında sözleşme imza töreni vardı. 6 araçlık ihaleyi kazanan Durmazlar, önce Burulaş’ta İpekböceği’nin tanıtımını yaptı. Ardından Hilton Oteli’nde de ihale sözleşmesine imza atıldı.
İhale 6 araçlıktı. Durmazlar Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne haziran ayında 2, ağustosta 2, ekimde de 2 araç teslim edecek. 6 araç, 6 kilometrelik, 12 istasyonu bulunan T1 ring hattında çalıştırılacak.
Çekirge’ye gidecek T2 hattı ise gidiş geliş toplam 19 kilometre olacak, 18 istasyon bulunacak. Ancak T2 hattı için 12 araç gerekiyor. İhale için henüz erken..
Bu arada Bursalılar, T1 hattında İpekböceği tramvayını yıl sonuna doğru ancak görebilecek ve kullanabilecekler.
“SAĞIR KURBAĞA OLDUK”
Tramvay projesinin başındaki Taha Aydın aynı zamanda RAYDER’in başkanı.. Aydın, bu işe başlarken imkansızı yapıyormuş gibi herkesin kendilerine yokuşu gösterdiğini söylüyor. Diyor ki; “Yapamazsınız, otomotive benzemez dediler. Sağır kurbağa olduk. Yapıcı olanlar dışında eleştirilere kulaklarımızı tıkadık.”
Taha Aydın, Türkiye’nin kendi bojisini üretene 6’ıncı ülke, Durmazlar’ın da 7. şirket olduğunu ifade ederken oldukça gururlu tabii ki.. Zira İpekböceği’nin, sadece Durmazlar’ın, Bursa’nın değil, Türkiye’nin markası olduğunu ifade ediyor.
İpekböceği Bursa’nın ne kadar işine yarayacak, çalışmaya başlayınca göreceğiz de, Bursa’dan dünyaya tramvay satmak önemli bir iş.. Zira dünyadaki demiryolu pazarı trilyon dolarlarla ifade ediliyor.