swotDaha ben doğmadan önce, 1960’lı yıllarda Harvard Üniversitesi profesörleri Learned, Christensen, Andrews ve Guth oturmuşlar ve “öyle bir yöntem geliştirelim ki, bunu uygulayan bir işe girişmeden önce neyi var neyi yok görsün ki, ona göre çıksın yola” demişler. Ne çıkmış ortaya biliyor musunuz? Bugün pek çok profesyonel işletmenin hem teknik, hem üretim-pazarlama, hem de insan kaynağı kullanımında güçlü ve zayıf yanlarıyla, fırsat ve tehditleri görebildiği SWOT Analizi…

SWOT, İngilizce güç, zayıflık, fırsat ve tehdit kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.

Biz Türkler de yaparız SWOT analizi! Takkeyi önümüze koyar, kara kara düşünürüz. Genellikle de iş işten geçtikten sonra!

Ancak SWOT analizinin, bir işe girişmeden yapılması gerekiyor. Stratejik bir teknik… Bununla, bir proje ya da ticari girişimin hedeflerini belirlemek, amaca ulaşmak için olumlu ya da olumsuz her türlü faktörü ortaya koymak mümkün…

KİŞİSEL ANALİZ DE MÜMKÜN

SWOT analizini, sadece şirketlerin ticari faaliyet ya da projeleriyle sınırlandırmak olanaksız. Bugün işgücü piyasasında da rekabet büyük… Dolayısıyla, kişisel SWOT da mümkün…

Şimdi önümüzde bir yerel seçim var. Belediye başkanlıkları için pek çok aday adayı çıktı. Bunlardan kaçı acaba SWOT analizi yaptı, merak ediyorum doğrusu…

Sığ düşüncelerle, “Bilmem ki yaptı da ben mi yapamayacağım” düşüncesiyle aday adayı olan çok kişi var.

Mesela, bir aday adayı çıksın desin ki; “Ben yaptım arkadaş. Benim güçlü yanlarım bunlar, zayıf yanlarım bunlar! Fırsatlarım bunlar, tehditlerim bunlar!”

Diyen çıkar mı sizce?

Sanmam… Hangi aday adayı bu kadar şeffaf davranabilir ki?

Zaten böyle bilimsel ve şeffaf davranan adayın Türkiye siyasetinde yeri yok ne yazık ki!

Kendileri yapmadığı için, Ankara’da birileri yapıyor onların analizini… Sonuca boyun eğiyorlar mecburen…

////

Kadın girişimciler gelmedi
lise öğrencileri getirildi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen “Büyüyen Türkiye’de Kadın Girişimcinin Rolü” başlıklı panele gittim dün… BTSO Meclis Salonu tıklım tıklımdı. Ezilen, sömürülen, karnından sıpa, sırtından sopa eksik edilmeyen kadınlarımızın en başta kocalarına, sonra da düzene isyan edip de geldiklerini sandım, yanılmışım.

Salonun büyük bölümünü lise öğrencileri doldurmuştu. Kendiliğinden gelmemişler tabii.. Özel Emine Örnek Lisesi 9 ve 10. sınıf kız öğrencileri getirilmiş. TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek Hocam ne yapsın? Onca duyuruya karşın gelmediyse kadınlar kollarından tutup zorla getirecek değil ya? O da salon boş kalmasın diye, okulunun lise kısmında okuyan kız öğrencileri getirmiş.

Aslında bakarsanız iyi de olmuş. Girişimcilik, eğitim hayatı bittikten sonra başlar diye bir kural yok. Asıl bu çağda verilen eğitim önemli…

HAVADA KARADA ÖLÜM YOK

Panele alt başlık olarak “2023 hedeflerine ulaşmada kadın girişimciler” denmiş ama konuşmacılar, başarı öykülerini anlattılar. Uludağ Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilçin Meydan’ın kolaylaştırıcılığında panelistler Yazılım Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Zeynep Sarılar, iş kadınları Betül Helvacı, Rüveyda Kocaman ve Berna İlter, başarı öykülerini, karşılaştıkları engelleri nasıl aştıklarını anlattılar. İşlerini büyütürken, aile ve annelik sorumluluğunu da unutmadıklarını aktardılar.

Bu ülkede kadın olmak zor… Hele iş dünyasında kadın olarak tutunabilmek daha da zor… Ancak binbir sıkıntıyla attıkları sağlam temelleri olanlara havada karada ölüm yok!

////

Kadınların ekonomik
fırsatlara erişimi
nasıl artırılır?

Türk kadının ekonomik ve sosyal statüsü oldukça hazin… Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Dünya Bankası, Türkiye’de kadınların ekonomik fırsatlara erişimini sağlamak ve bu çerçevede kadınların daha çok ve daha iyi koşullarda istihdam olanaklarına erişimini arttırmak için bir proje uyguluyor.

İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Ajansı’ndan sağlanan hibe ile uygulanan proje, söz konusu alanlarda politika tasarlanabilmesi için gereken kanıt zeminini güçlendirmeye, bilgileri derlemeye ve bunları temel aktörler ve paydaşlara aktarmaya, belli gruplara yönelik hedeflenmiş destek uygulamalarını gerçekleştirmeye odaklanıyor.

Yapılacak araştırmalarla, istihdamda toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili araştırmaların ve bilgi üretiminin ulusal düzeyde ve politika yapma odağıyla geliştirilmesinin sağlanması hedefleniyor. Araştırmaların desteklenmesine ayrılan bütçe 300 bin dolar…

—BEYİN CİMNASTİĞİ—

Vatandaş kıl olur, liderine tapar
Bunu duyanın aklı izanı saşar
Suç ve cezanın tanımı değişti artık
İmam ne yaparsa cemaat ne yapar?

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Etiketler:
 

Yoruma kapalıdır