atilla tatverenMuhabirlik yıllarımda zabıta memurlarıyla, lokanta, pastane, fırın gibi gıda işletmelerini denetime çıkardık. Ne iğrenç mutfaklar gördük. Arada birkaç tane temiz mutfağa rastlardık da örnek gösterirdik kamuoyuna..
Ama bunların içinde bir tanesi vardı ki, her zaman temizliğe bir numara örnekti. Zaten oraya denetime gitmeye de gerek yoktu. İşletmenin temel prensibiydi temizlik. İşte bu nedenle marka oldu ve 1930 yılından beri de günden güne büyüdü.. Üstelik ürettiği başlıca ürün, Bursa ile birlikte akla gelendi.

Başka kentlerde yaşayanlar için Bursa dendiğinde yiyecek olarak akla ilk gelen İskender Kebabı ise ikinci sıradaki kestane şekeridir. İşte kestane şekerinde dünya markası Kafkas’ın üçüncü kuşak sahibi vefat etti önceki gün.. Atilla Tatveren’e tanrıdan rahmet diliyoruz.
Kafkas’ı Bursa markası haline getiren kişiydi Atilla Tatveren.. Dedesinin icat ettiği kestane şekerini, babası Ali Şakir Tatveren kurduğu Kafkas Kollektif  Şirketi’yle daha da tanınır hale getirdi. Kendisi de işletmeyi anonim şirkete dönüştürdü.

İKİ KARDEŞ REKORTMENLER

1888 yılında Makedonya Manastır’da dünyaya gelen Baba Ali Şakir Tatveren’in üç çocuğundan biriydi Atilla Tatveren.. Ağabeyi Alparslan Tatveren 1965 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Ablası Yüksel Tatveren ile birlikte sürdürdü, kestane şekeri ve pastacılık geleneğini.. Karyoka diye bilinen kırık kestanelerin çikolatayla kaplanmış halini de Yüksel Tatveren keşfetmişti.
Atilla ve Yüksel Tatveren, Bursa henüz bugünkü sanayi doygunluğuna ulaşmadan önce yıllarca üst üste gelir vergisi rekortmeni de oldular.
Kafkas markasıyla Bursa’ya kattıkları ünün yanı sıra vergi rekortmenliği de bu kent için çok önemliydi.
Kuşaklardır devam eden Kafkas geleneği, şimdi torunlar tarafından yaşatılıyor. Şirket sürekli yeni ürünler çıkarıyor. Çoğunluğu Arap Yarımadası’nda olmak üzere 16 ülkeye de ihracat yapıyor.
Atilla Tatveren’i yeniden rahmetle anıyor, yakınlarına ve Bursa’ya başsağlığı diliyoruz.

İNOKSAN SADECE VARLIK’IN

Mutfak demişken..
60 ülkeye ihracat yapan bir Bursa şirketinin hisse sahipliğindeki değişiklik, bir yerel gazete için manşet olmasa da birinci sayfadan verilecek önemli bir haber. Oysa 1980 yılında Vehbi Varlık ve Coşkun İrfan ortaklığıyla kurulan İNOKSAN Mutfak Sanayi’nin tüm hisselerinin tek elde toplanmış olması çok az yerde haber oldu.
Coşkun İrfan, yüzde 40 oranındaki hissesinin tamamını Vehbi Varlık’a sattı ve şirketin tamamı Varlık Ailesi’nin oldu.
Endüstriyel mutfak sektörünün ilki olan İNOKSAN’ın 6 büyük şehirde bölge müdürlükleri, 700′ün üzerinde tedarikçisi, yurt genelinde 40 yetkili satıcısı ve 80′in üzerinde yetkili servis ağı bulunuyor, 60 ülkeye de ihracat yapıyor.
Dahası, 60 ülkede Bursa reklamı yapılıyor.
Başarıları daim olsun..

Ayrıca bakınız:

Benzer Konular:

Yorumlayın