Dünya ekonomilerinde durgunluk sürüyor. Büyüme yok denecek kadar az. Çin’in dünya genelinde hemen hemen tüm sektörlere darbe vuran kalitesiz ürünleri de artık rağbet görmüyor. Tüketim toplumları, daha kaliteliyi, farklı olanı ve elbette fiyatı en uygun olanı arıyor. Özellikle tekstil sektöründe yaşanan Çin istilasının etkileri de geçti gibi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın, aynı zamanda Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay’a göre, tekstilde Çin etkisi, bu ülkede üretim çeşitlenmesiyle doğrudan ilgili. Yanı sıra Türk tekstilinin avantajı, çok hızlı hareket edebilmesi.. Pamuk krizi sırasında Uzakdoğu firmalarının taahhütlerini karşılayamaması, Türk tekstilcilere olan güveni artırdı. Küçük siparişlerdeki başarı, büyük siparişleri beraberinde getiriyor.
Dünya markaları Texbridge’de
Burkay, dün İstanbul Intercontinental Otel’de, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ile birlikte 9-11 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Teksbridge Fuarı’nın tanıtımını yaptı. Yanlarında, fuara bu yıl ilk kez katılan Konfeskiyon Yan Sanayicileri Derneği (KSYD) Başkanı Osman Ege de vardı.
UTİB, CNR ve KSYD’nin amacı, uzun vadede Teksbridge Fuarı’nı, dünyanın en büyük kumaş fuarı haline getirmek. Hazır giyim sektörünün dünya markalarına alım için davet gönderilmiş. Ayrıca Ortadoğu’dan 160 hazır giyim firması fuarı ziyaret edecek.
İbrahim Burkay’ın verdiği rakamlar çarpıcı.. Yeni pazarlarda çok özel başarılardan bahsediyor. Kalitesiz ürünleriyle dünyayı işgal eden Çin’e yapılan tekstil ihracatının son 10 yılda 12 kat artarak 150 milyon dolara ulaşmasını “özel başarı” diye adlandırmak yerli yerinde bir tanım..
Aynı şekilde Rusya’ya 2001 yılında sadece 77 milyon dolar tekstil ihracatı yapılırken, şu anda yılda 1 milyar 100 milyon doları yakalamış olmayı da aynı özel başarı çerçevesinde değerlendirebiliriz.
Kış modası temalarında “isyan” etkisi
Gelelim, Texbridge 2014-2015 kış modası temalarına..
Ana başlıklar kışkırtıcı.. İskoçya Dağları Askeri Birlikleri, Ölüm Dansı, Başkaldırı ve İsyan.. Bu başlıkları görünce sormadan duramadık. “Bu temalar belirlenirken Arap Baharı ve Gezipark Olayları etkili oldu mu?”
Burkay yanıtladı. “Bu açıdan bakmadık ama evet gündemle ötüşen başlıklar. Gündeme damgasını vuran olaylar muhakkak modayı da etkiliyor. Tasarımcılar trendleri belirlerken bunları da değerlendiriyorlardır mutlaka.”
1940’lı yılların Greta Garbo’suyla birlikte siyah beyaz filmlerden esinlenilen Film Noir ile göçebe yaşam tarzını yansıtan Göçer Çingeneler de temalar arasında..
Şu güzel haberi de vermeden bitirmek olmaz. BTSO Başkanı Burkay dün İstanbul’da, BUTEKOM (Bursa Tekstil Konfeksiyon Araştırma Merkezi) ile KTDI (Kore Tekstil Geliştirme Enstitüsü) ile ortak proje ve organizasyonlar yapmak üzere bir işbirliği anlaşması da imzaladı. Bilindiği gibi Kore, ekonomik kalkınma konusunda örnek aldığımız ülkelerin başında geliyor. Bu işbirliği de oldukça önemli..