e-ticaretBu e-ticaret var ya, tam da kafası ticarete çalışan kadınlar için biçilmiş kaftan.. Neden mi? Türkiye’de kadın olmak zor ya.. Hele bir kadın için iş hayatında tutunabilmek zorun da zoru ya.. İşte ondan.. Ne üretiyorsa, ne satıyorsa, internet üzerinden satacak. Müşteri bağlantılarını da buradan yapacak, para pul işlerini de yine internet üzerinden yürütecek. Tabii bütün bunları yapabilmek için de bilişim teknolojileri ile barışık olmak, korkmamak gerekiyor.

Geçen hafta TOBB bünyesindeki Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Elektronik Ticaret Siteleri ve İşletmecileri Derneği (ETİCAD) işbirliği ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) düzenlenen “Ticarette kadın olmanın e hali” başlıklı seminerin bir bölümünü izledim.

Seminer, BTSO’nın büyük salonunda yapılınca, konuya göre hayli iyi olan katılımcı sayısı da az göründü. TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Örnek’in sunuş konuşmasında vurgusu, toplumsal kalkınma için öncelikle kadının eğitilmesi gerektiğine yönelikti.

Seminerin yöneticiliğini, ilk kez iki bilgisayarı telefon hatları üzerinden konuşturan BBS sistemini kurarak Türkiye’deki ilk internet ağını oluşturan Atıf Ünaldı’nın yapması da anlamlıydı tabii ki..

Pasta iştah kabartıyor

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Umutkan’ın da dediği gibi, internet sayesinde dünyanın her tarafı herkesin pazarı.. Ayrıca dünyanın her yerindeki üretici ve satıcılar da birbirinin rakibi.. Günümüz dünyasında e-ticaret hacmi 1 trilyon doları aşmışken, böylesi bir pasta için verilecek mücadele de çetin olur haliyle..

Zira Türkiye’de de önemi anlaşılmaya başlayan e-ticarete ilişkin 2012 verileri, 30,6 milyar lira olan internet üzerinden alışveriş pastasının 2013’te 50 milyar lirayı bulacağını işaret ediyor.

Özetle pasta büyük.. Peki kadınlar bu pastadan ne kadar pay alabilir? Ne yapmalılar?

İşte bu soruların yanıtlarını, ETİCAD Başkan Yardımcısı Mehmet Erdemir verdi kadın girişimcilere..

Öncelikle, e-ticaretin de ekosistemi olduğu bilinmeli. Bu doğrultuda öncelikle ana fikir ortaya konulmalı; İyi bir danışmanlık alınmalı; Fizibilite yapılıp ön proje hazırlanmalı; Altyapı oluşturulmalı; Özgün tasarımla öne çıkılmalı; Ürün ve görselleri hazırlanmalı; Ödeme, tedarik ve lojistik entegrasyonlar kurulmalı; Pazarlama planı oluşturulmalı; Müşteri ilişkilerine önem verilmeli; Basiretli tacir olunmalı..

Ondan sonra siz gece uyurken bile e-mağazanız satışa devam etsin..

Nasıl iyi mi?

Ayrıca bakınız:

Yoruma kapalıdır